Vanaf 16 juli 2022 kun je je in Zeehondencentrum Pieterburen onderdompelen in een bijzondere wereld vol verhalen over de soms liefdevolle en soms onstuimige relatie tussen mensen en de wereld van de zee- en kustnatuur. De Kraak, een mythische reuzenoctopus, neemt je mee op reis door een abstract schelpenlandschap, langs 10 verschillende animatiefilms. Het kunstproject is een initiatief van Productiehuis Spinbarg. Deze animatiefilms vertellen grappige, ontroerende en soms spannende verhalen over bijzondere ontmoetingen tussen mensen en onderwaterwezens. Ze kunnen ons iets leren over hoe we als mensen om kunnen gaan met de zee, de Wadden en de kust.

Als je in de schelpen van de Kraak kruipt, waan je je voor even in de onderwaterwereld van de Waddenzee. Je wordt omgeven door onderwatergeluiden. Als je op één van de krukjes gaat zitten kun je op parelachtige beeldschermen kijken naar sprookjesachtige zeeverhalen. In deze omgeving word je als vanzelf aan het denken gezet over hoe we als mensen verbonden zijn met de natuur van de Waddenzee.

De Kraak Zeehond

De zeehond als verhalen verteller

Deze bijzondere installatie vol onderwaterverhalen past heel goed bij Zeehondencentrum Pieterburen. In het centrum ligt steeds meer de nadruk op samen leren over de relatie tussen ons als mensen, de dieren en planten van de Wadden. De zeehond zou je kunnen zien als icoon van de Waddenzee. Als we weten hoe het met de zeehonden in de Waddenzee gaat, dan vertelt ons dat ook heel veel over hoe het met het hele Waddengebied gaat. En dat zegt niet alleen iets over de Waddennatuur, maar ook over onszelf. Een gezond Waddengebied is ook goed voor onze eigen gezondheid. Als mensen zijn we namelijk afhankelijk van de gezondheid van de natuur om ons heen. Goed zorgen voor het Waddengebied betekent dus ook goed zorgen voor onszelf.

De zeehond kan ons daarbij helpen. Bij het Zeehondencentrum vangen we daarom niet alleen zeehonden in nood op, maar luisteren we ook naar het verhaal dat de zeehond ons over de Wadden vertelt. We zorgen ervoor dat zeehonden in hun natuurlijk leefgebied de Waddenzee kunnen blijven leven, en we onderzoeken hoe het met de zeehonden gaat. Daardoor leren we in Pieterburen elke dag samen met onderzoekers, verzorgers en met alle mensen die op bezoek komen over de zeehond, over de Waddenzee en over onszelf.

HOE ZIET DAT ERUIT?

Hoe dat eruit ziet? We delen hier alvast een greep uit het artistieke assortiment van dit bijzondere kunstproject.

ID Bûzehappertartwork02 kleinSirens filmstill 01

Kom je ook?

Wil je onderzoeken wat jij in dat verhaal kunt betekenen? En wat oude verhalen je kunnen leren? Kom dan deze zomer naar Pieterburen en laat je verrassen door De Kraak. De Kraak is te zien van 16 juli t/m 18 september 2022.