Elke twee weken in je mailbox.
Invalid Input

Het Zeehondencentrum in Pieterburen is het grootste opvangcentrum voor zeehonden in Nederland. Sinds 1971 worden er al zeehonden opgevangen die gewond, ziek of verweesd zijn. Iedere zeehond in nood wordt geholpen en vrijgelaten wanneer deze hersteld is. Kom langs en ontdek SEALS, SEA, SCIENCE in het bezoekerscentrum.

Elk weekend in het zeehondencentrum

Elke zaterdag en zondag zijn er rondleidingen achter de schermen. De rondleidingen kunnen tot 24 uur vooraf gereserveerd worden, daarna worden de kaartjes nog uitsluitend aan de balie in het Zeehondencentrum verkocht.

plattegrond2018 NL 

msc zoe expoNieuwe expositie: MSC Zoe ramp

Om de inzet van de honderden vrijwilligers, die hielpen opruimen na de ramp met de MSC Zoe, te eren is er nu in het bezoekerscentrum een bescheiden expositie geopend over de gevolgen van de bijna 350 overboord geslagen containers. De expositie lijkt een waar juttersparadijs waar vele schoenen, nepkaarsen, zeeppompjes, piepschuimblokken, wolkkapstokken, tassen, speelgoed en een aantal auto onderdelen de boventoon voeren.

Al dit materiaal werd in januari 2019 gevonden aan de Groningse kust en opgeruimd tijdens door het Zeehondencentrum georganiseerde acties. Bovendien wordt er aandacht besteed aan het wetenschappelijk onderzoek naar plasticsdat door de Rijksuniversiteit Groningen is gestart. Samen met de universiteit zal het Zeehondencentrum regelmatig de resultaten van dit onderzoek delen in de expositie.

 

Kom en ontdek het leven van de zeehond (SEALS)

Kijk mee bij de verzorging van zeehonden in de verschillende fases van de opvang en ontdek het leven van zeehonden in het wild. Zie hoe de dieren genieten van een visje tijdens voedertijd of verkleed je als dierenarts en maak een SEALfie met een echte, (opgezette) zeehond in de fotohoek. Tijdens een rondleiding kun je een kijkje achter de schermen nemen. Je komt op plekken die normaal voor publiek gesloten blijven, zoals de operatiekamer en de intake-ruimte. Boek alvast een rondleiding via de activiteitenkalender, er zijn per rondleiding slechts 20 plekken beschikbaar.

Kom en beleef het leefgebied van de zeehond (SEA)

Leer meer over het leefgebied van de zeehond, de Waddenzee, wat in 2009 uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. De zeehond vertelt ons veel over het welzijn van de zee. Te vaak worden er zeehonden binnengebracht in de opvang met wonden van visnetten of plastic. In de tentoonstelling laten we zien wat de gevolgen zijn van plastic afval in de zee en geven we tips hoe jij kunt bijdragen aan een schonere zee.

Kom en onderzoek het welzijn van de zeehond (SCIENCE)

Een belangrijk en onmisbaar onderdeel van het werk in het Zeehondencentrum is wetenschappelijk onderzoek, want door wetenschap kan de zorg en opvang van de dieren verbeterd worden en leren we meer over hun leefgebied. Doe zelf onderzoek door parasieten onder de loep te nemen of kijk een prachtige film over het gedrag van zeehonden in de cinema.