Het zeehondencentrum in Pieterburen is een zeehondenopvang waar je van dichtbij zeehonden kunt zien en meer kunt leren over de verzorging van zeehonden en hun leefgebied: de Waddenzee. In het afgelopen jaar is er met behulp van hergebruik en gerecyclede materialen een nieuwe tentoonstelling samengesteld. Bekijk hieronder wat er allemaal te doen is in het centrum.

Let goed op, deze activiteiten zijn niet dagelijks. Bekijk hier de extra activiteiten waar je voor kunt reserveren.

Voedertijd

Voedertijd

Wat eet een zeehond? Een visje netjes fileren is er niet bij, deze wilde dieren verslinden hun eten met schubben, vinnen, graatjes en al. Een medewerker van de opvang vertelt tijdens het voeren uitgebreid over de voeding die de zeehonden bij ons krijgen, maar ook over hoe ze jagen en eten in het wild

Zelf ontdekken

Zelf ontdekken

Weet jij wat een zeehond drinkt? Of wat een Gewone zeehond met zijn nagels doet? Pak de gratis speurfolders mee en ga op zoek naar de antwoorden in de vernieuwde tentoonstelling. Voor je het weet sta je ineens oog in oog met een levensgroot exemplaar van een echte Grijze zeehond!

Films kijken

Films kijken

In de filmzaal van het Zeehondencentrum draaien enkele prachtige korte films voor diverse leeftijden die de bezoeker meer vertellen over zowel zeehonden in het wild als ook de zeehonden in opvang. Zoek een plekje in de zaal en ontdek meer over het leven van de zeehonden.

Zeehonden kijken

Zeehonden kijken

De zeehonden die alweer aan de beterende hand zijn liggen en zwemmen in de buiten bassins. Binnen verblijven de dieren die nog veel zorg nodig hebben en kunnen bezoekers meekijken in de quarantaines. Je kunt de dieren in de verschillende fases van de opvang bekijken. Het is heel bijzonder wilde dieren van zo dichtbij te zien! Uiteraard wordt er wel rekening gehouden met het welzijn van de dieren en blijven bezoekers op gepaste afstand.

Bottenshow

Bottenshow

‘Ah, wat lief! Mag ik ‘m aaien?’ is een veelgestelde vraag. Als zeehonden je aankijken met hun grote ogen lijken ze zo schattig! Maar wist je dat zeehonden Nederlands’ grootste roofdieren zijn? Een medewerker van het Zeehondencentrum vertelt over de zeehond als roofdier aan de hand van een 2,80 meter lang zeehondenskelet. Hierbij krijg je de kans om de scherpe tanden van een zeehond van dichtbij te zien en zelfs aan te raken!

Tentoonstelling

Tentoonstelling

De tentoonstelling vertelt veel over zeehonden in de opvang, maar ook over zeehonden in het wild. Wist je bijvoorbeeld dat het leefgebied van zeehonden in Nederland in 2009 Werelderfgoed is geworden? Maar er is ook aandacht voor plastic afval in zee, plastic soep genoemd. Je ziet hoe zeehonden hierdoor in de problemen komen, wat het zeehondencentrum daar aan doet en ook wat je zelf kunt doen om dit te voorkomen.

Binnen spelen

Binnen spelen

Even tijd voor een korte pauze? Dan kunnen kinderen fijn spelen in de speelhoek met de overdekte zandbak terwijl de ouders onder het genot van een kopje koffie of thee vanaf de rand toekijken hoe de kinderen zich vermaken. Gedraag je als een zeehond op het strand, bouw de mooiste zandcreaties of wees heel stoer de kapitein op je eigen schip.

De winkel

De winkel

Heb je de tentoonstelling gezien en wil je weten wat er gedaan wordt met zwerfnetten uit zee en wat je zelf kunt doen? In de winkel kun je naast  zeehonden souvernirs ook producten vinden die jouw dagelijks leven afvalvrij(er) kunnen maken. Veel producten zijn gemaakt van gerycled afval uit zee. Met je aankoop steun je ook nog eens de zeehonden!