In verband met de aangescherpte maatregelen zijn we vanaf 15 december tot nader order gesloten voor bezoekers. Wij blijven natuurlijk telefonisch en online bereikbaar en ook blijven we ons natuurlijk inzetten voor zeehonden in nood. Wil je weten wanneer we weer open gaan of op de hoogte blijven van de zeehonden die in het centrum verblijven? Schrijf je dan in voor één van onze nieuwsbrieven > We hopen je snel weer te mogen begroeten, blijf gezond, seal you soon!

Op bezoek bij de zeehonden

Neem een kijkje in het grootste gespecialiseerde zeehondenziekenhuis van Europa! Dagelijks zorgt een team van toegewijde dierenartsen en zeehondenverzorgers in het Zeehondencentrum voor zieke, gewonde of verzwakte zeehonden. In het bezoekerscentrum sta je midden in het zeehondenziekenhuis en kun je meekijken tijdens de verzorging van de zeehonden in verschillende fasen van de opvang. Daarnaast vind je in het bezoekerscentrum alle informatie over de twee soorten zeehonden die in Nederland te vinden zijn! Kijk snel verder wat je allemaal kunt zien bij Zeehondencentrum Pieterburen.

Op het moment dat je binnenstapt in Zeehondencentrum Pieterburen sta je midden in het zeehondenziekenhuis. Vanuit het bezoekerscentrum kun je meekijken en in de intensive care verblijven waar je zeehonden ziet die nog veel zorg nodig hebben. Ze zitten in de eerste fase van de opvang, zijn erg verzwakt en willen vaak zelf nog niet eten. Meerdere keren per dag komen de verzorgers om de zeehonden te voeren en te verzorgen. Naast dat je binnen zeehonden kunt zien verblijven er ook buiten zeehonden in verschillende baden. Je kunt langs de verschillende baden lopen. De baden in fase 2 zijn al iets groter en de zeehonden kunnen er vrij zwemmen. De zeehonden in fase 3 wachten op het moment van hun vrijlating, zij hoeven alleen nog maar zwaarder te worden. Je kunt ze zelfs onder water zien zwemmen! Zeehonden zijn erg nieuwsgierig en komen vaak even kijken wie er naar hun zit te gluren! Wist je dat een zeehond beter onder water kan zien dan boven water? Ze zien je dus heel goed!

 

Je gelooft je oren niet

vr experience sfeerbeeld 1

De in juni 2020 nieuw geopende expositie "Are you talking to me?" is vormgegeven als een Waddensimulator waarin je door een unieke virtual reality beleving midden op  de Waddenzee terecht komt. Ineens sta je midden tussen de zeehonden en zie je hoe de zeehonden reageren op jouw gedrag. De expositie heeft als doel te voorkomen dat zeehondenmoeders en -pups van elkaar gescheiden worden door verstoring. De expositie is gebaseerd op twee grote wetenschappelijke projecten van het Zeehondencentrum en mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Kijk verder

 

Waddentuin & Waddenspeelplaats

vr experience sfeerbeeld 1

Wanneer je de zeehonden hebt gezien in de buitenbaden wandel je zo de Waddenspeelplaats op, dit is een speeltuin met prielen en eilanden waar eb en vloed wordt nagebootst. Trek je schoenen maar uit en klim met de touwen naar de overkant en vang met een visnetje kleine diertjes in het water. Er is een plekje om je voeten weer af te spoelen. Ouders kunnen ondertussen een plekje nemen op het terras bij het zomerpaviljoen (geopend tussen april en oktober) met uitkijk op de Waddenspeelplaats en Waddentuin of natuurlijk lekker mee spelen!