Skip to main content

zo communi-ceren zeehonden

Weet jij hoe zeehonden communiceren? Ze hebben hun eigen taal en unieke geluid. Onderzoeker Andrea deed maandenlang onderzoek naar vocaal leren hier in het Zeehondencentrum. Zet tijdens je bezoek onze VR-bril op en ontdek hoe zeehonden met elkaar communiceren.

VR headset in Zeehondencentrum Pieterburen

Onderzoek naar vocaal leren

Door onderzoek ontdekten we dat zeehonden(pups) een unieke stem hebben. Die gebruiken ze wanneer ze in grote groepen op het strand liggen en om hun moeder moeten roepen. Wel zo handig, want hoe vind je elkaar anders terug? Voor mensen kan dat geluid ‘zielig’ klinken, pups worden soms zelfs “huilers” genoemd.  Door het geluid denken mensen vaak dat de pups hulp nodig hebben.

Niets is minder waar: de pups hebben honger! Moeder zeehond is waarschijnlijk voor zichzelf aan het jagen naar vis, zodat ze daarna weer melk kan geven aan haar jong. Het beste wat je als mens kan doen is afstand houden, zodat de moeder zich veilig voelt om weer terug te keren bij de pup.

“Door onderzoek ontdekten we dat zeehonden(pups) een unieke stem hebben.”

Virtual Reality Experience

Vanaf het moment dat de VR-bril opgaat, sta je tussen de zeehondenmoeders en –pups. Bijzonder, want dat maak je niet zomaar mee! Weet jij eigenlijk wat je moet doen als je een zeehond in het wild ziet? Als je het goed doet, kun je genieten van dit bijzondere moment. Maak je teveel geluid? Dan zie je wat verstoring doet met zeehonden in de natuur. Kortom: de VR-experience is niet alleen leuk om mee te maken, maar ook heel leerzaam!

Tijdens je bezoek leer je nog veel meer over dit en vele andere onderzoeken, waar het Zeehondencentrum een belangrijke rol in heeft gespeeld. Een bezoek aan onze tentoonstelling en de VR-experience zit allemaal inbegrepen bij jouw ticket. Kom je snel langs?