Pup Dumbo in verkeerde handen

Het komt voor dat mensen een zeehond die in nood lijkt te zijn, zelf willen helpen. Ondanks de goede bedoelingen, levert het vaak juist problemen op! Zo was ook het geval bij zeehondenpup Dumbo. In 2021 kwam er een melding binnen van een pup. De moeder was nog in de buurt, er leek geen reden voor direct ingrijpen. Daarom werd de melder verzocht om door te lopen, zodat moeder en pup niet verstoord werden. Wel zou een zeehondenwachter langs gaan om de situatie te beoordelen.

Dumbo

Al snel kwam een tweede melding binnen: een vrouw had de pup in haar armen en liep ermee weg. Omstanders zeiden dat ze het dier met rust moest laten, maar ze bleef hem vasthouden. Met hulp van de politie heeft de vrouw de pup na 1,5 uur losgelaten. Helaas was dat veel te lang en moest het dier wel naar Pieterburen gebracht worden. Tijdens de intake bleek hij in goede gezondheid te zijn. De pup werd Dumbo genoemd. Bij goed handelen had Dumbo waarschijnlijk bij zijn moeder in de natuur kunnen blijven.

Pup in verkeerde handen

Verstoring Dumbo

Verstoring Dumbo 2021

Het opvangen van een pup als Dumbo, kost ons in totaal zo’n €3000. Als donateur draag jij bij aan de professionele hulp die een zeehond in opvang nodig heeft.

 

HERENIGING MOEDER EN PUP IN DE DOLLARD 

Pam van Eekelen

Gelukkig kan het ook anders lopen bij een zeehondenmelding. In juni afgelopen jaar werd er een melding gemaakt van een zeehondenpup bij de Dollard. Onze strandingscoördinator ging bij de pup kijken en markeerde het dier met een oranje kleur om het zo makkelijk te kunnen observeren. Omstanders werden verzocht om minimaal 30 meter afstand te houden en ook het onderzoeksteam in de Dollard werd op de hoogte gebracht van het dier.

De volgende ochtend werd er opnieuw gekeken op de plek waar de pup lag. Daar troffen ze twee sporen aan: een van de pup, én een van een volwassen dier. Het onderzoeksteam was ook die dag bezig met observeren van zeehonden. En wat zagen ze vanachter de kijkwand? De gemarkeerde pup met een volwassen vrouwelijke zeehond samen zwemmen! Zowel pup als volwassen zeehond zagen er goed uit.

moeder en pup herenigd in dollard

Geen reden tot opvang dus. Geweldig om te zien dat het zo toch goed is gekomen voor deze pup. Dat allemaal door de inzet van zeehondenwachters die werken met strikte observatieregels.

Als donateur draag jij bij aan de inzet van deze zeehondenwachters en de materialen die ze nodig hebben. Denk aan de kosten van de auto, bordjes, verf om zeehonden te markeren en weegschalen om zeehonden in observatie te wegen.

moeder en pup herenigd