Hans blogt

Zondag, 8 maart 2020

Met mijn grijper pak ik tientallen stukjes plastic op. Ik help mee met de beach cleanup bij Lauwersoog. Een aantal mensen hebben zich verzameld op het havenmond in Lauwersoog. De grijpers zijn uitgedeeld en we zijn nu bezig onze emmers te vullen met plastic afval.

Nils Greskewitz is sinds 2017 verzorger bij het Zeehondencentrum in Pieterburen. Hij komt oorspronkelijk uit Duitsland maar is druk bezig met het leren van de Nederlandse taal. Hij zag met eigen ogen wat de desastreuze gevolgen zijn al dat plastic in de zee op het zeeleven en met name de zeehonden. Dat inspireerde hem om een beach cleanup te houden. Maandelijks is hij aanwezig in Lauwersoog om het daar aangespoelde plastic te verzamelen. Hier worden vaak zeehonden vrijgelaten en die wil je niet meteen weer tussen het afval hebben.

Zaterdag, 18 januari 2020

Het is nog pikkedonker als ik bij het Zeehondencentrum aankom. Voor mij voelt het als het holst van de nacht maar de medewerkers zijn allang in touw. Er worden zeehonden gevoerd, ze krijgen medicatie, hokken moeten schoongemaakt worden en… Vis en Maple worden voorbereid voor hun vertrek. Als kersverse vrijwilliger mag ik vandaag met Emmy mee om ze los te laten op een zandplaat op het Wad. Maple en Vis zijn zogenaamde Gewone zeehonden. Naast deze soort komt in onze contreien ook de Grijze zeehond voor. Maple en Vis worden, om de beurt, eerst handig in een kist gemanoeuvreerd. Daarna worden ze gewogen. Toen ze binnen kwamen waren ze beide ruim onder de twintig kilo. De weegschaal slaat nu, per stuk, uit naar meer dan 40 kilo. En dat in de drie maanden dat ze hier geweest zijn. Ze worden naast elkaar in de auto gezet en dan gaat het richting Lauwersoog.