voor een gezonde zee...

Zo plastic vrij mogelijk leven. Waarom is dat nodig? En hoe begin je er aan? De komende 10 weken geven we in samenwerking met verschillende Nederlandse groene bloggers elke week een tip over het verminderen van je hoeveelheid plastic afval. Een jaar geleden waarschuwde Ellen MacArthur, een recordbrekende zeiler, dat er in 2050 waarschijnlijk meer plastic dan vis in de zee zit. Er wordt geschat dat er per minuut net zoveel plastic in zee terecht komt als dat in een vrachtwagen past, en de situatie wordt alleen maar erger.

Zijn onze zeeën en oceanen dan niet meer te redden? Wij denken gelukkig van wel. Wist je dat 40% van al het plastic dat jaarlijks wordt geproduceerd bestemd is voor eenmalig gebruik? Dat betekent dat wanneer we met z’n allen ons best doen om het te vermijden, we samen kunnen gaan zorgen voor verandering. De groene bloggers zijn net zo hoopvol als wij, en geven daarom elke week een tip waarmee we samen kunnen zorgen voor een leefbare wereld –voor het leven in zee en ook voor ons.

Jessie: we schrijven veel over het verminderen van ons dagelijks plasticgebruik. Zo geven we tips over plasticvrije alternatieven voor in de badkamer en de keuken, maar we beseften ineens dat plastic in kleding niet genoeg aandacht kreeg. Het probleem van plastic in je kleding (en daardoor in het water, in de lucht en zelfs in je longen) is ontzettend groot!

Sofie: Via de wekelijkse boodschappen sluipen heel wat plastic verpakkingen onze omgeving binnen. Een deel van dit afval belandt ook in de zee en vormt zo een gevaar voor de dieren. Word jij er soms ook zo moedeloos van? Niet getreurd: al dat afval kan echt een heel stuk minder. Vandaag deel ik mijn tips voor afvalvrij winkelen!

Eline: Onlangs deelde ik een filmpje van de BBC op mijn Facebookpagina wat als heel verassend en schokkend werd ervaren door mijn lezers. Het ging over hoe theezakjes werden gemaakt. Ik wist zelf dat sommige piramidevormige zakjes van nylon –een soort plastic— wordt gemaakt, maar niet dat de theezakjes die als papier aanvoelen ook plastic bevatten!