voor een gezonde zee...

Zo plastic vrij mogelijk leven. Waarom is dat nodig? En hoe begin je er aan? De komende 10 weken geven we in samenwerking met verschillende Nederlandse groene bloggers elke week een tip over het verminderen van je hoeveelheid plastic afval. Een jaar geleden waarschuwde Ellen MacArthur, een recordbrekende zeiler, dat er in 2050 waarschijnlijk meer plastic dan vis in de zee zit. Er wordt geschat dat er per minuut net zoveel plastic in zee terecht komt als dat in een vrachtwagen past, en de situatie wordt alleen maar erger.

Zijn onze zeeën en oceanen dan niet meer te redden? Wij denken gelukkig van wel. Wist je dat 40% van al het plastic dat jaarlijks wordt geproduceerd bestemd is voor eenmalig gebruik? Dat betekent dat wanneer we met z’n allen ons best doen om het te vermijden, we samen kunnen gaan zorgen voor verandering. De groene bloggers zijn net zo hoopvol als wij, en geven daarom elke week een tip waarmee we samen kunnen zorgen voor een leefbare wereld –voor het leven in zee en ook voor ons.

Claudia: Het verminderen van je plasticverbruik; grote kans dat jij al netjes je eigen boodschappentas meeneemt of een hervulbare waterfles gebruikt. Super! Maar wist je dat er bij het bewaren van je eten ook een heleboel winst te behalen valt? Er zijn namelijk een heleboel alternatieven!

Iris: Als je denkt aan het verminderen van je plasticverbruik, is je scheerroutine misschien niet het eerste dat je te binnen schiet! Maar het gedachteloos kopen van wegwerpscheermesjes brengt wel allemaal onnodig plastic de wereld in, als je erover nadenkt. Als je denkt aan het verminderen van je plasticverbruik, is je scheerroutine misschien niet het eerste dat je te binnen schiet!

Sara: Tandenborstels, de flacons voor de shampoo, tubes met doucheschuim. In de badkamer is vaak veel plastic aanwezig. Soms zit er zelfs plastic in de producten. Het lijkt onmogelijk om ‘plasticvrij’ in te kopen als je in de supermarkt voor het schap met douchegel en shampoos staat. Alles zit verpakt in plastic. Maar gelukkig zijn er ook plasticvrije alternatieven!

Hermien: Ik probeer minder plastic te gebruiken en dat gaat met wisselend succes. Het ene moment voel ik me een zero-waste superheld met mijn wasbare wattenschijfjes, herbruikbare waterfles en boodschappennetjes. Zo een die moeiteloos en met gladgeschoren benen door het leven raast (dankzij haar krabbertje), met een herbruikbare koffiebeker to go in de hand.

Galina: Als je de hoeveelheid plastic afval wilt verminderen koop je minder producten in plastic verpakkingen, kies je vaker voor papier of neem je je eigen tas mee bij het shoppen, toch? Klopt als een bus. Wist je echter dat je ook op het gebied van verzorging een boel plastic afval kunt besparen? Niet alleen door minder producten te kopen die in plastic zijn verpakt, maar ook door te letten wat er ín je product zit.

Altijd gratis toegang?

Word nu donateur voor 25 euro per jaar of meer en je kunt altijd gratis zeehonden kijken!

Meld je nu aan als donateur voor 2018 en je kunt de rest van dit jaar al gratis naar binnen.

word donateur