Zondag, 8 maart 2020

Hans: Met mijn grijper pak ik tientallen stukjes plastic op. Ik help mee met de beach cleanup bij Lauwersoog. Een aantal mensen hebben zich verzameld op het havenmond in Lauwersoog. De grijpers zijn uitgedeeld en we zijn nu bezig onze emmers te vullen met plastic afval.

Nils Greskewitz is sinds 2017 verzorger bij het Zeehondencentrum in Pieterburen. Hij komt oorspronkelijk uit Duitsland maar is druk bezig met het leren van de Nederlandse taal. Hij zag met eigen ogen wat de desastreuze gevolgen zijn al dat plastic in de zee op het zeeleven en met name de zeehonden. Dat inspireerde hem om een beach cleanup te houden. Maandelijks is hij aanwezig in Lauwersoog om het daar aangespoelde plastic te verzamelen. Hier worden vaak zeehonden vrijgelaten en die wil je niet meteen weer tussen het afval hebben.

Iedereen kan zich aansluiten bij de cleanup. Je krijgt een grijper zodat je niets steeds hoeft te bukken. Ik verbaas me hoe gemakkelijk goed de grijper werkt. Het wordt een sport om zelfs de kleinste draadjes hiermee op te pakken. De zeehonden hebben vooral last van de zwerfnetten en de losse draden die overblijven als de netten uiteenvallen. Die wikkelen zich om het dier en snijden in het vel. Maar dat is niet het enige wat we hier aantreffen. Bekertjes, stroken en stukken plastic, jerrycans liggen er ook genoeg. Ik kom zelfs een aantal wegwerpscheermesjes tegen. Volgens Nils is er een partij daarvan overboord geslagen in 2017. Zo lang blijft die rommel dus in zee drijven. De grotere stukken plastic vallen uiteen in kleinere stukken. Die weer uiteenvallen in nog kleinere stukken. Dat gaat zo door totdat er alleen stukjes micro-plastic overblijven. Deze worden veel door vissen opgegeten en dus ook door de zeehonden én door ons. Je kunt je voorstellen dat dit niet gezond is. Ondertussen speur ik door naar de stukjes plastic en draden. Toen ik hier aankwam dacht ik dat er nauwelijks afval lag maar we worden er een beetje blind voor. Als je goed kijkt, ligt het overal. Eigenlijk wordt ik er een beetje moedeloos van.

hansblogt cleanup 2

Toch geeft dit alleen maar aan hoe noodzakelijk dit opruimen is. Ik spreek met Lia uit Harkstede. Ze is hier maandelijks aanwezig en het opruimen van zwerfafval is voor haar een gewoonte geworden. Als ze een rondje om haar dorp loopt, dan verzamelt ze onderweg het zwerfvuil dat ze tegenkomt en gooit dat thuis weg. Dat zijn mooie idealen. Als we dat allemaal zouden doen, dan wordt Nederland een stuk schoner. Ik vind dit een ideaal om over te nemen.

Als Nils roept dat we ermee stoppen, realiseer ik me dat er al twee uur verstreken zijn. Het is heerlijk om buiten bezig te zijn. Het uitzicht over de Waddenzee is altijd een plaatje en de wind heeft mijn hoofd lekker leeg gewaaid. De emmers met verzameld afval gaan de auto in en mee naar Pieterburen. Daar wordt er onderzoek op gedaan zodat een trend kan worden bepaald over de hoeveelheid en de duur waarop bepaald afval in zee blijft ronddrijven, zoals de gevonden scheermesjes. Helaas moeten we de grijper weer inleveren. Ik begon er al gehecht aan te raken. Volgende maand is er weer een cleanup. Ik hoop er dan weer bij te zijn. Met een goed gevoel rij ik weer naar huis terug.

hansblogt cleanup

Wil je ook eens meedoen met de beach cleanup? De eerstvolgende keer is op 19 april. Voor informatie en andere datums kijk je op deze pagina. Deze events worden ook gepubliceerd op de Facebook pagina van het zeehondencentrum. Je kunt daar aangeven of je van plan bent te komen. Alle beetjes helpen om de wereld een stukje schoner te maken..