Elcke: Het begrip 'plastic soep' is bij de meeste wel bekend. Dit zijn grote oppervlaktes in de oceaan bedekt met plastic. Dit wordt ook wel een 'drijvende vuilnisbelt' genoemd.

Daarnaast is er ook heel veel los plastic te vinden in de oceanen en eigenlijk ook hier om de hoek op straat. Dit heeft vele nare gevolgen voor de biodiversiteit op aarde, want het plastic vindt zijn weg in het voedselketen. Kort gezegd, dieren eten het plastic, gaan hieraan dood en zo komt langzamerhand ons ecosysteem in gevaar.

groenezus 03Laatst was ik op Texel en maakte ik een strandwandeling, de woede greep me bijna vast bij het zien van al het afval dat op de grond lag. De vele visnetten die waren aangespoeld en andere kleine plastic ‘dingetjes’. Ik kon boos worden, maar in plaats daarvan dacht ik direct aan de museum galerie met de prachtige 'jutkunst' waar ik net voor de wandeling was geweest. In het dorpje den Burg vind je de museum galerie van beeldend kunstenaar Maria Roelofsen.

groenezus 01Maria Roelofsen maakt van restafval prachtige kunst objecten en geeft daarmee zwerfafval een tweede leven. Haar kunst bestaat uit reliëfs, sculpturen en lichtobjecten. Maria was op het moment dat ik het atelier binnenstapte niet aanwezig. Haar man echter wel en maakte een vriendelijk praatje met mij terwijl hij vertelde over de jutkunst van zijn vrouw. Zo legde hij uit, dat de kunst voornamelijk aan elkaar is bevestigd met de visnetten die zijn vrouw vindt op het strand. Zij heeft een eigen techniek ontwikkeld waarmee het afval aan elkaar is bevestigd. "Het is een gegeven dat ik met het jutten van restafval, dat zelfs voor de andere jutters niet interessant blijkt, het strand van Texel een stukje schoner maak." - Maria Roelofsen In het atelier zie je bijvoorbeeld bestaande en fantasie dieren. Een hondenkop gemaakt van een fietszadel of een vlieg die door een jaren '90 bril zijn ogen heeft gekregen. Het is zowel troostend als grappig tegelijkertijd om door het atelier te lopen. Het initiatief om kunst te maken van zwerfafval is fantastisch en hopelijk inspireert het andere creatievelingen.

groenezus 02Hoe gaaf zou het zijn als gezinnen met elkaar het strand schoonmaken en naderhand samen prachtige ‘jutkunst’ maken van al het afval dat ze op het strand gevonden hebben? Zo voorkom je ook dat dieren met al het plastic aan de haal gaan en het voor voedsel aanzien. Dit lijkt me pas een duurzame en eco-vriendelijke activiteit.

Hoe hoopgevend is het dat er ook anderen zijn die zich bekommeren om een schonere leefomgeving voor mens, dier en natuur. Eigenlijk maak je met jutkunst van iets negatiefs weer iets positiefs. Doe je mee?

 

Elcke

groenezus elckeElcke is de Groene Zus. Iedereen kent tegenwoordig wel een zus die graag bezig is met groen. Dit zijn vrouwen die graag ethisch leven volgens respectvolle waarden en normen voor mens, dier en natuur. De groene zus is het type met een eigen mening, een tikkeltje tegendraads en authentiek. Er staan op degroenezus.nl blogs over een ECO- Lifestyle. De consument bepaald waar het geld naartoe gaat en beïnvloed hiermee de industrie en markt. Oftewel; wij zijn een bepalende factor en daarmee de sleutel naar een beter milieu, en tevens een menswaardig, maar ook diervriendelijk bestaan op aarde.