Jessie: we schrijven veel over het verminderen van ons dagelijks plasticgebruik. Zo geven we tips over plasticvrije alternatieven voor in de badkamer en de keuken, maar we beseften ineens dat plastic in kleding niet genoeg aandacht kreeg. Het probleem van plastic in je kleding (en daardoor in het water, in de lucht en zelfs in je longen) is ontzettend groot!

Volgens de Plastic Soup Foundation, wordt zo’n 63% van onze kleding gemaakt van plastic. Waarschijnlijk heb je het niet eens door, maar als je even in het labeltje van je shirt, jurk of jasje kijkt is de kans groot dat daar een vorm van plastic op staat. Zie je polyester, fleece, polyamide, acryl of nylon staan? Dan kan je ervan uit gaan dat er bij iedere wasbeurt miljoenen plasticvezels in het afvalwater terecht komt: tot wel 20 miljoen vezels per wasbeurt!

Lekker, plastic!
De vezels die van onze kleding afkomen zijn zo klein dat ze door de waterzuiveringsinstallaties er niet uit kunnen worden gefilterd. Ze komen daardoor ongetwijfeld in onze waterwegen terecht, die uiteindelijk allemaal in zee uitkomen. Door zout en zonlicht worden de vezels alleen maar kleiner waardoor het makkelijker voor ons wordt om ze op te nemen: via de vis die we eten bijvoorbeeld, maar ook door de lucht die we ademen.

Kijken, kijken, en dan kopen
Als je écht helemaal plastic vrij wil leven, is het belangrijk om je labels te checken wanneer je een nieuw kledingstuk aanschaft. Dit zijn de materialen die je het beste kunt vermijden:

kleding zero waste-    Polyester
-    Polyamide
-    PET
-    PVC
-    Nylon
-    Acryl

Alternatieven
-    Katoen
-    Linnen
-    Hennep
-    Bamboe
-    Lyocell/Tencell/Monocell

Lekker ademen
Zolang we nog niet massaal zijn overgestapt op kleding die van natuurlijke vezels zijn gemaakt, hebben we nog een tip om microplasticvervuiling te vermijden. Stop je (deels) synthetische kleding niet in de droger! Je kleding gaat niet alleen langer mee, maar je voorkomt ook dat er door de wrijving nog meer plasticvezels van je kleding afkomen. Nog een reden om je kleding gewoon aan de waslijn te hangen, is omdat een droger gemiddeld

 

Heb jij nog een tip voor afvalvrij winkelen?

 Bron: https://www.plasticsoupfoundation.org/


Jessie

blogger sea jessieJessie schrijft samen met Nicky op hun blog Emma + John over afvalvrij leven. Sinds 2014 houden ze zich bezig met een zero waste levensstijl en leven daardoor zoveel mogelijk zonder (plastic) afval. Op hun blog laten ze zien hoe ze zo plasticvrij mogelijk leven zonder in te hoeven leveren op comfort, stijl of leuke dingen. Ze geloven daarom dat duurzaam leven hartstikke leuk en haalbaar voor iedereen kan zijn!