Liselotte: Ze zijn vaak heel klein als ze worden binnengebracht, onze longwormpatiëntjes. Mager, uitgeput en onder de indruk van de reis naar het Zeehondencentrum. Maar dat duurt vaak maar even..

Liselotte: Ze zijn vaak heel klein als ze worden binnengebracht, onze longwormpatiëntjes. Mager, uitgeput en onder de indruk van de reis naar het Zeehondencentrum. Maar dat duurt vaak maar even. Zodra ze een beetje zijn bekomen van dit avontuur en wat opknappen, moet je ze zeker niet onderschatten.

koos2Dat gold ook voor zeehond Koos! De eerste twee weken had hij het moeilijk. De ene dag ging het goed maar dan ging het de volgende dag toch weer een beetje slechter. Wat ik al snel leerde bij zeehonden is dat ze je echt kunnen verrassen, hoe hopeloos hun toestand soms ook lijkt.

Zeehonden zijn echte vechters en daarmee soms ook een hele uitdaging voor de verzorgers. Koos bewees dat als geen ander. Terwijl de behandeling bij Koos aansloeg kwam ook zijn ware aard naar boven. Koos was niet de meest makkelijke zeehond om te verzorgen.

Zo leek hij er zijn best voor te doen om ons telkens weer te laten struikelen: Wanneer je zijn quarantaine binnen kwam lag Koos meestal al klaar om een ‘buikschuif’ tussen je benen door te nemen. Als het tegenzat deed hij dit voordat het bad leeg was en belandde je als verzorger in het water! We waren dan ook blij toen Koos zover hersteld was dat hij naar een buitenbad overgeplaatst werd, waar we hem konden ontwijken.

Koos is inmiddels weer vrijgelaten en maakt de zee alweer onveilig. Misschien kan hij nog eens nietsvermoedende wandelaar laten struikelen…

 

Deze blog is ook als column verschenen in de laatste editie van het Robbenbulletin. Het Robbenbulletin is de nieuwsbrief voor donateurs.

 

 

 

Liselotte

liselotteZeehondenverzorgster Liselotte werkt sinds 2005 in het Zeehondencentrum Pieterburen en veel mensen zullen haar dan ook wel (her)kennen. Liselotte kent 'haar' dieren stuk voor stuk. In een bassin met 10 zeehonden kan zij precies vertellen wie wie is. Ook in het veld is Liselotte actief, niet zelden weet zij een zeehond in nood te vangen op onmogelijke plaatsen. Miss Pirate is zo'n zeehond die door haar gered en verzorgd werd. Behalve dat Liselotte prachtige verhalen weet te vertellen over de zeehonden is ze ook een getalenteerd fotografe. Haar verhalen en foto's deelt ze vanaf nu graag met iedereen.