Sanne: voor de meeste mensen een essentieel onderdeel van de dag: koffie of thee. Thuis valt de hoeveelheid plastic die daar aan te pas komt meestal nog wel mee, maar op het werk of onderweg is dat helaas anders.

galina koffie 3Onderweg
Als je ergens een koffie of thee to-go haalt, gaat het in een wegwerpbeker (van plastic, of van papier met een plastic laagje, helemaal plasticloos bestaan ze volgens mij niet), roer je het met een plastic staafje en zit thee vaak in plastic verpakt. Gelukkig kun je ook als je plastic afval wil voorkomen gewoon nog je lekkere kopje koffie of thee halen voor onderweg!

Koop gewoon een leuke herbruikbare beker en stop die in je tas. Bijna overal willen ze die wel voor je vullen in plaats van een wegwerpbeker. En haal je je koffie of thee op het station? Zowel bij de Starbucks als bij de Kiosk krijg je ook nog eens korting als je je eigen beker gebruikt!

De kosten voor het aanschaffen van een leuke beker voor onderweg heb je er dus zo uit.

Op kantoor
galina koffie 1Op kantoor komen koffie en thee meestal uit een automaat, en wordt het vaak gedronken uit wegwerpbekertjes. Reken voor de grap eens uit hoeveel van die bekertjes je op jaarbasis gebruikt. Juist, en dat ben jij alleen nog maar. Het hele kantoor gaat waarschijnlijk door bergen van die bekertjes. Terwijl dit heel simpel op te lossen is! Op sommige kantoren staan al gewone bekers en theeglazen, en anders neem je er gewoon zelf een mee. Onder bijna alle automaten heb je de mogelijkheid om een mok te plaatsen. Gaat dat echt niet? Gebruik dan de hele dag hetzelfde wegwerpbekertje. Ook dat bespaart al een hoop (schrijf er je naam op als je bang bent dat de collega die koffie gaat halen de bekertjes per ongeluk verwisselt). Een bijkomend voordeel is ook nog eens dat een mok veel groter is. Als ik iets irritant vind is het wel zo’n klein bekertje thee. Thee hoort in een serieuze mok, daar wordt het veel lekkerder van!

Stap twee
galina koffie 2Stap twee is om eens te gaan kijken waar je suiker, melk en theezakjes in verpakt zijn. Komt dat gewoon uit de automaat, of gebruik je losse cupjes melk of zakjes suiker? En de theezakjes, zitten die per stuk in plastic? Dat kan anders! Zou het geen optie zijn om glazen flesjes koffiemelk te gebruiken? En suikerklontjes uit een grote doos? Als je geen invloed hebt op hoe je baas dit inkoopt, kun je het natuurlijk wel voor jezelf zo meenemen. Ook thee hoeft echt niet per stuk verpakt te zijn in plastic. Is dat wel zo, neem dan je eigen favoriete thee mee. Losse thee en een thee-ei bijvoorbeeld. Smaakt ook nog eens een stuk lekkerder dan de standaard thee die vaak op kantoren ligt. Eline legde eerder al uit hoe en waarom je theezakjes beter kunt vermijden.

 

Op zoek naar een herbruikbare beker? Ze zijn ook te koop bij het Zeehondencentrum!


Sanne

sanneSanne is sinds een paar jaar  bewust mee bezig om haar leven steeds een beetje groener en gelukkiger te maken. In haar blog wil ze haar kleine stapjes richting Het Grote Groene Geluk met anderen delen.