Marieke: Vaak hoor ik in mijn omgeving ‘maar al dat duurzame leven is toch hartstikke duur?!’. Helaas hangt er nog steeds een vooroordeel dat minderen in plastic betekent dat je meer geld moet uitgeven. Vandaag deel ik daarom mijn tips om te minderen in je plastic als je, net als ik, leeft van een klein (studenten)budget.

De bloggers die mij voor gingen hebben jullie al heel wat bruikbare tips gegeven. Ik heb mijn uiterste best gedaan om hier nog een paar aan toe te kunnen voegen.

  1. Mason jars zijn superhandig om te gebruiken als je wilt minderen in het gebruik van plastic. Nu snap ik natuurlijk dat je dan het liefste zo’n mooie van de dille en kamille wilt. Alleen wanneer je een voorraadje van deze potten wilt aanleggen, lopen de kosten al snel op. Daarom ben ik begonnen met het sparen van andere potjes. Vooral mayonaise potten, potjes waar beleg in zit en pesto potjes lenen zich uitstekend voor de meest uiteenlopende doeleinden.
  2. plasticvrij kleinbudget 02Er komen steeds meer merken die zakken verkopen waar je je groenten, fruit, noten, zaden en brood in kunt laten doen. Deze zakken zijn alleen wat mij betreft toch aardig aan de prijs. Al helemaal als je bedenkt dat dit heel makkelijk zelf te maken is. Als je twee vierkanten stukken ongebleekt katoen aan drie kanten aan elkaar maakt, de bovenkant omzoomt en door deze zoom een touwtje haalt ben je al klaar! 
  3. De tip om naar de markt te gaan, werd al door Sofie gegeven in het kader van afval vrij boodschappen doen. Ik wil hem hier graag nog eens noemen, alleen dan met een andere reden. Op de markt zijn de producten namelijk ook nog eens doorgaans goedkoper! Hier kun je dus heel goed je groenten en fruit in je nieuwe zakje halen en bij de Turkse kraam haal je lekkere verse pesto in je jampotje. 
  4. Mijn laatste budgettip is om zelf je verzorgingsproducten te maken. Hierdoor weet je precies wat erin zit en kun je dus voorkomen dat er microplastics (een grote vervuiler van de zee!) in terechtkomen. Ik gebruik slechts een aantal verschillende boters en (etherische) oliën voor mijn gezicht crème, toner en deodorant. Hierdoor heb ik bijvoorbeeld een gezicht crème voor +/- €2,00 met alleen maar biologische producten.

Ik ben benieuwd welke tip jullie gaan gebruiken!

 

Marieke

plasticvrij kleinbudget 01Marieke woont in Utrecht en studeert daar aan de kunstacademie, Kunst en Economie. Op haar eigen blog Bluebell Forest schrijft ze over haar capsule wardrobe, vega food en bewuste veranderingen die jij ook in jouw leven kunt maken. Natuurlijk vind je hier ook veel persoonlijke verhalen! Iedere zondag zet ze een artikel online en soms door de weeks een extra verrassing :)