Doortje: Om half zeven uur ’s ochtends gaat mijn wekker al af voor het schoonmaken en voeren van de zeehondenverblijven. Nog half slapend eet ik mijn ontbijt en geniet ik van het begin van een prachtige zonsopkomst.

Doortje: Om half zeven uur ’s ochtends gaat mijn wekker al af voor het schoonmaken en voeren van de zeehondenverblijven. Nog half slapend eet ik mijn ontbijt en geniet ik van het begin van een prachtige zonsopkomst. De velden zijn uitgestrekt, hier en daar staat een boompje en een enkele boerderij is te zien. De lucht kleurt rood en oranje, terwijl de zon nog niet te zien is. Voor ik het weet is het zeven uur en gaan we beginnen.

doortje cleaning1

De verzorgers hebben mij ingedeeld in een fase drie buitenbad, het Golfbad. Dit bad is een fase 3 bad en grenst aan het bezoekerscentrum. Het is bekend om de live webcam die daar 24 uur per dag via YouTube de zeehonden laat zien en de geweldige onderwaterfoto’s die daar door de raampjes worden gemaakt. Fase drie betekent dat deze zeehonden gezond verklaard zijn en enkel nog aan moeten sterken (lees; dikker worden) om ze voor te bereiden op hun terugkeer naar zee.

Deze dikkerds houden graag hun afstand van de verzorgers door lekker in het water te blijven tijdens de schoonmaak. Aangezien het een frisse ochtend is, kleed ik me niet alleen om in scrubs (ziekenhuiskleding), maar ook in een trui en een regenbroek. Bij het verblijf trek ik nog een witte overall en laarzen aan die specifiek zijn voor het verblijf, om verspreiding van bacteriën te voorkomen. Dik ingepakt sleep ik alle schoonmaakmiddelen (zeep, desinfectiemiddel, een emmer, spons, bezem, trekkers, waterslang) eerst richting de ramen van het bezoekerscentrum. Terwijl ik daar aan het schoonmaken ben, reflecteren de kleuren van de opkomende zon in het water, op de ramen en op het plateau. Het is een adembenemend schouwspel.

doortje cleaning2

Ondertussen zwemmen de zeehonden rustig rond en houden mij in de gaten. Wat hebben ze het eigenlijk goed voor elkaar bedenk ik me, met iemand die meerdere keren per dag hun poep voor ze opruimt en ze eten komt brengen. Gelukkig gaan ze binnenkort de zee weer in. Tijdens het schoonmaken van het grote plateau aan de andere kant van het bad ligt de waterslang deels in het water om het plateau nat te kunnen spuiten voordat ik het ga zepen. Daarna gebruik ik de slang om de zeep en het desinfectiemiddel weg te spoelen. De zeehonden vinden het interessant. Ze zwemmen er naartoe en er omheen. Als ik met de waterslang over het plateau loop en de slang mee trek, volgen ze de slang. Soms houden ze de slang een beetje tegen. Gekke zeehonden! Uiteindelijk is alles schoon, ruim ik alles op, stap ik uit de overall en laarzen en kleed ik me om. Op naar de volgende.

doortje cleaning3

 

DOORTJe

doortjeDoortje woont in Amsterdam. Met passie voor de zee doet ze vanuit haar studie Sociale Wetenschappen onderzoek naar hoe het Zeehondencentrum omgaat met de zorg voor zeehonden in Nederland. Hiervoor maakt ze veel verschillende aspecten van het werk van het Zeehondencentrum mee en daar schrijft ze de komende tijd graag over voor jullie!