Hermien: Ik probeer minder plastic te gebruiken en dat gaat met wisselend succes. Het ene moment voel ik me een zero-waste superheld met mijn wasbare wattenschijfjes, herbruikbare waterfles en boodschappennetjes. Zo een die moeiteloos en met gladgeschoren benen door het leven raast (dankzij haar krabbertje), met een herbruikbare koffiebeker to go in de hand.

Boodschappen

Maar op heel veel momenten gaat het me minder makkelijk af. Tijdens het boodschappen doen bijvoorbeeld. Gewone boodschappen gaan nog. Groente en fruit stop ik in mijn eigen, herbruikbare zakjes – ik koop het liefst op de markt en bij de Turkse supermarkt – maar anders lukt het in de supermarkt ook nog wel. Rijst kun je in papier kopen, pasta is lastiger, maar in Leiden hebben we de luxe van een verpakkingsvrije winkel.

Ik koop sinds ik samenwoon wel wat vaker vleesvervangers om mijn niet-vega vriend tegemoet te komen, maar ik maak ze ook regelmatig zelf en heb altijd wel een linzenburger in de vriezer liggen. Zodra iets opgaat van mijn verzorgingsproducten of schoonmaakmiddelen probeer ik het zelf te maken, dus dat schap kan ik overslaan. Maar dan komt het moeilijkste: het snackschap. Alles wat zoet, zout, vet en dus lekker is, lijkt wel verpakt in dikke lagen knisperend plastic.

Voorbereiding

Trek in lekkere dingen kan je op de meest onverwachte momenten overvallen. De momenten dat je moe, chagrijnig, gestressed of juist in een uitgelaten feeststemming bent. Precies de momenten dat je géén zin hebt om bewust na te denken over wat je in de mandje gooit, maar er het liefst meteen je tanden in wilt zetten. Ik probeer mezelf te wapenen voor die momenten. Niet met een ijzeren wilskracht – dat zit er écht niet in – maar met een voorraad plasticvrij snackmateriaal. Als ik iets in huis heb, kan ik de supermarktverleidingen veel makkelijker weerstaan. En gelukkig zijn er genoeg plasticvrije keuzes te verzinnen.

KouweKleren snacken zonder plastic popcorn minKouweKleren blog snacken zonder plastic popcorn

1. Popcorn

Natuurlijk niet de voorverpakte magnetronzakken, maar gewoon pofmaïs die je zelf in een pan laat poppen. Ik werd er helemaal nostalgisch van, het is zoveel leuker eigenlijk en nog goedkoper opties. Op de markt vind je het vaak verpakkingsvrij en anders kun je het misschien ergens in bulk kopen. Zelfs als je gewoon een zak pofmaïs in de supermarkt koopt, verbruik je veel minder plastic in verhouding tot de enorme hoeveelheid popcorn die je ervan kunt maken. Popcorn is vooral een ideale vervanger voor chips, vind ik zelf.

2. Fruit+

Fruit is natuurlijk altijd een goede keuze als je zin hebt in zoet en zeker in dit seizoen is er volop keuze. Om het wat extra traktatie-waardig te maken, kun je er een extraatje bij doen. Appel met kaneel is natuurlijk een combinatie die niet stuk kan, maar wat dacht je van mango met chilipoeder? Ik at het laatst op een internationaal festival en als je misschien al dacht dat het best lekker zou kunnen zijn: het is nog 10 keer beter dan dat.

KouweKleren snacken zonder plastic crumble min

3. Crumble

Vind je fruit op zich niet feestelijk genoeg, maak er dan een crumble van. Snijd het fruit zo nodig in kleine stukjes en bedek de bodem van een ovenschaal ermee. De crumble maak je traditioneel van gelijke delen boter, meel en suiker, maar zelf doe ik de verhouding vaak op de gok, je merkt bij het kneden vanzelf of het kruimelig wordt. Ik gebruik in verhouding altijd een stuk minder suiker er voeg in plaats van meel ook vaak een deel havermout toe, voor extra crunch. Kruimels over het fruit, eventueel wat kaneel erover en ca. 20 minuten in de oven op 220 graden.

 4. IJsjes

IJsjes zijn zo’n beetje de makkelijkste plasticvrije treat. Ten eerste omdat je ze bij de ijssalon in een eetbare verpakking kunt kopen, het kan niet beter. Wil je wat voordeliger uit zijn, dan kun je ze zelf maken in zo’n ouderwetse ijshouder. Ik heb op dit moment yoghurtijsjes met vlierbloesemsiroop in de vriezer liggen, maar ook met vers fruit of op waterbasis zijn ze ook heerlijk. Als je iets niet mag of wilt eten – lactose bijvoorbeeld – maak je ze gewoon helemaal naar wens.

KouweKleren snacken zonder plastic koekjes min

5. Zelfgebakken

Alles wat je zelf bakt, geeft gegarandeerd minder afval dan de gekochte variant. Suiker, meel en eieren zijn altijd in papier te koop en als je geluk hebt zelfs los. Wist je trouwens dat je koekjesdeeg gewoon kunt invriezen? Zo heb je altijd binnen een kwartier versgebakken koekjes op tafel. Wie heeft er dan nog voorverpakte nodig?

6. Noten

Voor de zoutekouwen zijn chips en nootjes natuurlijk de ultieme snack. Chips zijn moeilijke jongens omdat ze altijd in een niet-recyclebare zak zitten. Gelukkig kun je noten in alle soorten, maten en smaken wel makkelijk zonder plastic vinden. Op de markt of in zo’n heerlijk ruikend notenwinkeltje scheppen ze ze meestal in een papieren zak, maar als je helemaal afvalvrij wilt gaan, neem je gewoon je eigen bakje mee. Dat is eigenlijk nooit een probleem, het scheelt t de ondernemer zelfs de kosten van zo’n mooi bedrukt zakje. Winst voor alle kanten!

Welke verleidingen vind jij het moeilijkst te weerstaan? Ik ben benieuwd of je er een plasticvrije oplossing voor kunt verzinnen! 


Hermien

Hermien Kouwe Kleren Hermien is blogster op KouweKleren. Op haar blog vind je de vondsten, worstelingen en afwegingen van een beginnend duurzame dame en fair fashion fanatiekeling.