Sofie: Via de wekelijkse boodschappen sluipen heel wat plastic verpakkingen onze omgeving binnen. Een deel van dit afval belandt ook in de zee en vormt zo een gevaar voor de dieren. Word jij er soms ook zo moedeloos van? Niet getreurd: al dat afval kan echt een heel stuk minder. Vandaag deel ik mijn tips voor afvalvrij winkelen!

1. Opvouwbare herbruikbare boodschappentas
afvalvrijwinkelen resackKan jij je de tijd nog herinneren dat alle winkels plastic zakjes bij de vleet meegaven bij de boodschappen? Ik wel. Gelukkig zijn zulke tasjes in veel supermarkten niet meer gratis en maken steeds meer mensen er een gewoonte van om een grote herbruikbare winkeltas mee te nemen. Toch is het voor iedereen waarschijnlijk wel herkenbaar dat je onverwacht aan de kassa staat zonder tas. De enige optie is dan om toch een plastic zak te kopen. De oplossing? Een opvouwbaar tasje dat zo klein is dat je het altijd bij je hebt. Zo kom je niet meer voor verrassingen te staan!

2. Herbruikbare zakjes voor groenten en fruit

afvalvrijwinkelen verpakkingenOndanks de eerste voorzichtige inspanningen om minder gratis winkelzakken uit te delen, vind je bij elke supermarkt nog steeds een onbeperkt aanbod plastic zakjes op de groenten- en fruitafdeling. Als je verschillende soorten fruit aankoopt en ook nog elke komkommer, pompoen en bussel prei in een apart tasje stopt, dan loopt het aantal plastic zakjes heel snel op. Je kan echter prima herbruikbare zakjes van thuis meenemen, die hier speciaal voor bedoeld zijn. Ze zijn doorzichtig, licht van gewicht en je kan er ook thuis je voorraad in blijven bewaren.  

3. Met je eigen verpakking naar de buurtwinkel
afvalvrijwinkelen robuustNet zoals groenten en fruit, kan je ook brood in een linnen zakje laten stoppen bij de bakker. En wie weet staat je slager er wel voor open om vleeswaren in jouw eigen herbruikbaar bewaardoosje af te wegen? Wie nog een stap verder wil gaan, kan ook terecht bij een verpakkingsvrije winkel. Daar doe je, net zoals in grootmoeders tijd, aankopen per gewicht. Je beslist zelf hoeveel je nodig hebt en vult je herbruikbare zakjes of potjes telkens opnieuw.

4. Doe vaker boodschappen op de markt en koop vers
Nog een manier om te winkelen zonder afval: de markt. In tegenstelling tot bij de supermarkt liggen de meeste producten hier onverpakt. Op de markt is er dan ook geen verleiding om te gaan voor de gemakkelijke oplossing en alles in blik of diepvriesverpakking te kopen. Gewoon aan de slag met verse producten dus! Neem je dan ook nog je eigen winkeltassen mee, ben je helemaal goed bezig.

5. Denk ook eens aan cosmetica
afvalvrijwinkelen aleppozeepNiet alleen onze voeding wordt massaal verpakt in onnodig plastic, maar ook andere spullen zoals verzorgingsproducten of schoonmaakmiddelen zitten bijna allemaal in plastic flacons. Je kan de hoeveelheid afval al sterk verminderen door producten in grote hoeveelheden aan te kopen, of door cosmetica zelf te maken. Maar er bestaan ook allerlei verpakkingsloze alternatieven, zoals klassieke vaste handzeep, shampoobars of tandpasta in tabletvorm. Zelfs maandverband, wattenschijfjes en oorstokjes kan je vervangen door een herbruikbare variant.

Heb jij nog een tip voor afvalvrij winkelen?

 

Sofie

afvalvrijwinkelen sofieSofie schrijft op haar blog Tussen dromen en leven over haar persoonlijke ervaringen met een duurzame lifestyle. Dat doet ze door het delen van groene tips, gezonde voeding en reviews van natuurcosmetica en eco-hebbedingen. Sofie gelooft er sterk in dat vele kleine stapjes een groot verschil kunnen maken en wil daarom mensen op een luchtige, laagdrempelige manier inspireren om groener te leven.