Claudia: Het verminderen van je plasticverbruik; grote kans dat jij al netjes je eigen boodschappentas meeneemt of een hervulbare waterfles gebruikt. Super! Maar wist je dat er bij het bewaren van je eten ook een heleboel winst te behalen valt? Er zijn namelijk een heleboel alternatieven!


Boodschappen

Geen groenten/fruit/boodschappen in plastic kopen
Deze is eigenlijk heel simpel; koop simpelweg geen groenten en fruit dat al in het plastic verpakt zit. Neem een komkommer of paprika die geen onnodig plastic jasje heeft en neem bijvoorbeeld losse appels in plaats van appels in een plastic zak. Je kunt dit uiteraard doortrekken naar de rest van je boodschappen; neem rijst in een papieren doosje in plaats van in een plastic zak en neem yoghurt in een glazen (statiegeld)fles in plaats van een pak met plastic dopjes.

Gebruik papieren zakjes of netjes
Iedereen kent ze wel, die flinterdunne papieren zakjes die bij elke AGF-afdeling hangen. Laat ze vooral lekker hangen, en maak gebruik van papieren zakken of bijvoorbeeld boodschappennetjes. Wist je dat je zelfs brood kunt bewaren (en invriezen!) in stoffen zakken? Neem bijvoorbeeld een combinatie-setje van Re-sack; je krijgt dan voor € 7,99 twee netjes voor groenten en fruit én een stoffen zak om je brood in te bewaren en te vervoeren. Je groenten en fruit kun je gewoon met netje en al in de koelkast bewaren en je brood kun je zelfs invriezen in de stoffen zak. Zijn ze vies geworden? Je wast ze heel makkelijk weer uit op 30 graden (of met een handsopje!)

blog asjemeclau 01

Eten meenemen

Herbruikbare boterhamzakjes
Als je je brood elke dag in een boterhamzakje mee zou nemen, zou je gemiddeld 200 boterhamzakjes verbruiken. Gelukkig is er een alternatief; handige zakjes van katoen met een voedselveilige coating om je boterhammen in mee te nemen. Een soort herbruikbaar boterhamzakje, dus! Je spoelt ze na gebruik gemakkelijk even onder de kraan af en kunt ze zelfs wassen in de wasmachine of vaatwasser. Ze zijn te vinden van onder andere Keep Leaf en Lunchskins. Uiteraard zijn ze niet alleen voor brood geschikt, je kunt ook je rijstwafels, rauwkost, koekjes, fruit of zelfgemaakte mueslirepen in bewaren. Wat jij maar wilt!
 
Gebruik Mason Jars of andere herbruikbare cups/trommels
Neem je een smoothie mee? Gebruik dan zo'n populaire Mason Jar (of vergelijkbare glazen pot/drinkbeker van een ander merk). Met een handige schroefdop kun je je smoothie gemakkelijk bewaren voor onderweg. Uiteraard kun je ook salade in een glazen 'Jar' bewaren (er zijn op internet talloze recepten te vinden voor salad in a jar of ramen in a jar). Wil je geen plastic flesjes meer gebruiken? Kijk dan eens naar een roestvrijstalen hervulbare fles zoals een Dopper.
 
Plastic kommen en schalen?
Vervang ze voor een bamboe variant! Kijk maar eens rond bij een gemiddelde barbecue; de meeste schalen die je op tafel ziet staan zijn van glas (hoera!) of van plastic. Wist je dat je ook hele mooie en duurzame bamboe schalen kunt gebruiken? Vaak worden deze gemaakt van bijvoorbeeld bamboe en mais en zijn ze naast heel mooi ook nog eens beresterk! Er zijn zelfs koffiebekers van bamboe verkrijgbaar, deze kun je ook bij je favoriete koffiebar gewoon laten vullen. Scheelt weer een wegwerpbeker!
 

Voorraadkast

Bewaar je voorraad in glazen (weck)potten
Het is niet alleen heel milieuvriendelijk en gegarandeerd BPA-vrij, het bewaren van je voorraad in plastic (weck)potten ziet er ook nog eens heel mooi uit! Wie wordt er nou niet blij van een rij van dezelfde, mooie potten gevuld met rijst, pasta of (paneer)meel? Als je het echt af zou willen maken kun je er zelfs nog labeltjes op maken met krijtverf, zodat je met een krijtje op kan schrijven wat er in zit.
 
Gebruik glazen kruidenpotjes
Neem jij altijd plastic kruidenpotjes mee? Zonde! De meeste supermarkten verkopen ook kruiden die standaard al in glazen potjes zitten, maar je kunt natuurlijk ook zakjes met kruiden kopen die je zelf in (al dan niet allemaal dezelfde) glazen kruidenpotjes kunt doen. Deze potjes zijn in de meeste woon of kookwinkels wel verkrijgbaar. Heb je toch al een keukenkastje vol plastic potjes? Dan kun je om plastic te besparen natuurlijk de laatste tip ook op de plastic potjes die je al in huis hebt toepassen, zo hoef je deze niet weg te gooien!
 
Restjes in de koelkast of vriezer
Schaf een glazen tap aan en maak je eigen drinken
Drink je veel uit plastic flessen of kartonnen pakken met plastic dopjes? Kijk dan eens naar zo'n leuke glazen tap die je zelf kunt vullen en in je koelkast kunt zetten. Vul hem bijvoorbeeld met water en citroen, sinaasappelschijfjes, munt, aardbeien, komkommerlinten, je kunt het zo gek maken als je zelf zou willen!
 
Bewaar je restjes saus of soep in glazen flessen
Lege potten of flessen van bijvoorbeeld yoghurt of vla? Lever ze niet in, maar hergebruik ze! Heb je soep of bijvoorbeeld (pasta)saus over? Bewaar deze dan eens niet in een plastic bakje, maar in een glazen fles. Dat is ook nog eens veel handiger schenken wanneer je je soep of saus weer op gaat warmen!
 
Bewaar je restjes eten in glazen schalen met deksel of oude (omgespoelde) glazen potten
Ook restjes eten of restjes van je maaltijd kun je makkelijk bewaren in bijvoorbeeld glazen schalen of omgespoelde glazen potten. Gebruik je niet de hele verpakking vegetarische kipstukjes in een keer? Bewaar de andere helft dan in een oude pastasaus-pot! Heb je nog pasta over? Ook in een glazen schaal met deksel kun je deze bewaren! Het geeft geen kleur of smaak af aan het bakje én je kunt ze zelfs zo in de vriezer bewaren.
 
Gebruik bee's-wrap in plaats van plastic folie
Gebruik je vaak plastic folie om bijvoorbeeld een kom salade af te dekken? En hoe vaak gebruik je deze plastic folie weer opnieuw? Juist, eigenlijk nooit he? Zonde, je kunt deze plastic folie vervangen voor het duurzame Bee's-Wrap! De bijenwas en jojobaolie in de Bee's-wrap hebben antibacteriële eigenschappen waardoor je voedsel langer vers blijft en je de wrap steeds opnieuw kunt gebruiken. Je kunt er niet alleen je eten mee afdekken, je kunt er ook eten in bewaren zoals groenten, kaas, fruit, brood en andere producten!
 
Gebruik bakpapier om zelfgemaakte repen of cake in te vriezen
Wie weleens cake, bananenbrood of mueslirepen bakt zal het wel herkennen; het is veel te veel om in één keer op te krijgen. Vaak worden deze tussendoortjes in plastic boterhamzakjes ingevroren, zodat ze gemakkelijk per stuk weer ontdooid kunnen worden. Je kunt hier natuurlijk ook bakpapier voor gebruiken! Knip het bakpapier op maat en verpak je mueslirepen of plakjes cake hier netjes in. Knoop er een touwtje omheen, en klaar ben je! En helemaal ideaal; je kunt ze gewoon weer hergebruiken.
blog asjemeclau 02
En, ben je wat wijzer geworden na het lezen van deze tips? Wellicht ga je er direct al een aantal toepassen. Goed bezig, met elke bewuste keuze draag je bij aan het verminderen van je plastic voetafdruk en dus ook aan het verminderen van de plastic soep!

 

 

Claudia

asjemeclaudia

Claudia (25) blogt op Asjemeclau.nl over de dingen waar ze blij van wordt. Alles met een persoonlijk tintje en natuurlijk onmisbaar; humor!

De insteek van haar blog is om de lezer bij elk bezoek weer iets wijzer op pad te sturen. Ze schrijft artikelen over Reizen, Eten, Lifestyle, Groener leven en Persoonlijke ontwikkeling.

Er zijn reviews van producten of hotspots te vinden, recepten, tips en nog veel meer!