Galina: Als je de hoeveelheid plastic afval wilt verminderen koop je minder producten in plastic verpakkingen, kies je vaker voor papier of neem je je eigen tas mee bij het shoppen, toch? Klopt als een bus. Wist je echter dat je ook op het gebied van verzorging een boel plastic afval kunt besparen? Niet alleen door minder producten te kopen die in plastic zijn verpakt, maar ook door te letten wat er ín je product zit.

Veel producten bevatten namelijk microplastics. Dat zijn kleine plastic stukjes die in onze natuur, zeeën en oceanen terechtkomen. Elke dag weer. Dieren krijgen deze microplastics vervolgens binnen, met alle gevolgen van dien. De balans in de zeeën en oceanen wordt er bovendien door verstoord.

Je kunt producten die microplastics bevatten makkelijk herkennen door een kijkje te nemen op de ingrediëntenlijst. Zie je daar de ingrediënten polyethyleen (PE), polypropyleen (PP) of polyethyleentereftalaat (PET) staan, dan bevat het product milieuvervuilende stukjes plastic. Je komt deze ingrediënten regelmatig tegen in tandpasta, make-up en scrub.

Je kunt de hoeveelheid plastic in het milieu dus verminderen door simpelweg producten met microplastics links te laten liggen. Of beter nog: door producten zelf te maken! Je weet dan precies welke ingrediënten er in je product zitten en vooral welke er níet in zitten. Het scheelt bovendien weer verpakkingsafval en je portemonnee blijft beter gevuld.

Om jullie te inspireren ook zelf aan de slag te gaan deel ik vandaag een recept om zelf scrub te maken. Je kunt het zo luxe maken als je wilt, maar de basis ingrediënten heb je al in huis.

galina scrub 1Benodigdheden

  • 100 gram suiker
  • 50 ml olie*
  • Optioneel: 5 druppels etherische olie van lavendel
  • Optioneel: 5 druppels etherische olie van citroen
  • Optioneel: gedroogde lavendelbloemen

* Kies een olie die past bij je huid: jojoba-olie voor een vette huid, olijfolie voor een droge huid, amandelolie voor een gemengde huid.

galina scrub 2galina scrub 3De etherische oliën geven je scrub een lekker geurtje en verzorgen je huid, maar je kunt ze gerust weglaten. Etherische olie van citroen kan je huid overigens gevoelig maken voor de zon. Houd hier rekening mee als je graag in de ochtend scrubt en smeer je na het scrubben goed in met een zonnebrand met een hoge SPF.

De lavendelbloemen geven je scrub een luxere uitstraling. Leuk als je de scrub cadeau doet, maar ook deze ingrediënten mag je gewoon weglaten.

Werkwijze
Doe alle ingrediënten in een kom en vermeng ze goed met elkaar. Doe je scrub nu in een afsluitbare (glazen) potje en het is klaar voor gebruik. Ja, dat lees je goed, zo simpel is het! Deze scrub gebruik je zoals je een scrub uit de winkel zou gebruiken.

De scrub is minimaal een maand houdbaar zolang er geen water bij komt. Als er water bij komt, dan kan de boel gaan schimmelen. Protip: gebruik een schepje om de scrub uit het potje te halen, zodat de scrub zo lang mogelijk goed blijft.

Kortom, je eigen scrub maken is makkelijk, leuk én milieuvriendelijk. Terwijl jouw huid straalt is de hoeveelheid plastic afval weer een klein beetje minder ;)

Meer Do It Yourself tips en de materialen vind je op de site van Galina!

 

Galina

galinaGalina is de oprichtster van Bespoke By You. Een initiatief dat begon met kokosolie resulteerde in een enorme passie en gedrevenheid. Bespoke staat voor een product dat volledig is aangepast aan de behoefte van de klant, custom made dus. Het is de one-stop-shop voor alles wat je nodig hebt om beauty-, lifestyle- en zelfs schoonmaakproducten zelf te maken. Jij kiest de ingrediënten, Bespoke By You levert ze.