Virussen blijven een bedreiging vormen voor zeehonden

In 2015 bereikte een vogelgriep variant de zeehondenpopulatie in Nederland met enkele honderden dode dieren tot gevolg. Het is meer dan 15 jaar geleden dat een uitbraak van het PDV-virus (zeehondenvirus) leidde tot duizenden dode zeehonden langs de Nederlandse kust en waarvan is aangetoond dat het in cycli van ongeveer 15 jaar terugkomt. Tot zo ver hebben er PDV uitbraken plaatsgevonden in 1988 en 2002. Onderzoek van het Zeehondencentrum in samenwerking met Erasmus MC en de veterinaire universiteit van Hannover heeft aangetoond dat de populatie nu weer vatbaar is voor een uitbraak.

Wanneer het virus opnieuw 50% van de populatie dodelijk treft, dan sterven er ruim 4.000 dieren alleen al in Nederland.

In de gelanceerde mini documentaire laat het Zeehondencentrum zien hoe het de zeehondenpopulatie monitort op de aanwezigheid van virussen en antistoffen. Professor in de virologie en lid van de wetenschappelijke adviescommissie van Pieterburen, Ab Osterhaus, is projectleider van deze monitoring: “Zeehonden kunnen altijd virussen bij zich dragen en dit maakt extra duidelijk waarom men afstand moet bewaren van deze wilde roofdieren. Overdracht van virussen op andere dieren, huisdieren of mensen is namelijk niet ondenkbaar. Zeehondenopvang is dan ook iets dat alleen verantwoord, vakkundig en in samenwerking met wetenschappelijke instituten dient te gebeuren”. Daarom lanceert het Zeehondencentrum deze mini-documentaire in het kader van het nationale Weekend van de Wetenschap op 7 en 8 oktober 2017.

De uitbraak van het virus in 2002 heeft geleid tot een operationeel draaiboek zeehondensterfte dat in november 2014 uitgegeven werd door de Rijksoverheid. Het Zeehondencentrum en de gelieerde wetenschappers zijn blij met dit draaiboek en waarschuwen dat juist alertheid geboden is. Het centrum vraagt eenieder om zieke en dode dieren bij hen te melden. Daarnaast benadrukt ze dat er (net als altijd) afstand moet worden gehouden van zeehonden en honden aan te lijnen wanneer er zeehonden in de buurt zijn. Zo wordt de overdracht van mogelijke ziektes voorkomen.