Een groot probleem als de plastic soep is niet gemakkelijk op te lossen. Toch kan iedereen een steentje bijdragen. Vooral op het gebied van wegwerpplastic kunnen wij een verschil maken. Dit plastic wordt maar eenmalig en zeer kort gebruikt. Denk hierbij aan drinkrietjes, flesjes, wegwerpbordjes en -bestek. Door dit gebruik te verminderen kunnen we al een groot deel van het probleem oplossen: minder productie van artikelen die we eigenlijk niet nodig hebben. Er zijn verschillende manieren waarop je een groot verschil kan maken door iets kleins te veranderen. Hieronder geven wij een paar tips om je leven duurzamer en plastic vrij te krijgen!

De vier R’en

Er zijn vier manieren om je plastic gebruik te verminderen:

  • reduce (reduceren)
  • reuse (hergebruiken)
  • refuse (weigeren)
  • recyclen.

Reduce – verminder je plasticgebruik door afbreekbare alternatieven te gebruiken.
Reuse - vervang wegwerpartikelen door herbruikbare alternatieven.
Refuse – weiger (single use) plastic te kopen.
Recycle – gebruik producten met gerecycled plastic.

Het plasticdieet

Het plasticdieet is een internationale actie om in juli een maand, een week of een dag geen gebruik te maken van wegwerpplastic. Het initiatief startte in 2011 en is afkomstig uit Australië. Inmiddels is dit een wereldwijd fenomeen geworden, dus ook in Nederland. Via de website www.plasticdieet.nl kun je meedoen en krijg je tips en inspiratie om deze challenge aan te gaan.

Beat the microbead

Wil je af van producten met microbeads[link], maar heb je geen idee hoe je erachter komt welke producten dit bevat? Met de ‘Beat the microbead’ app kun je controleren of bepaalde producten microplastic bevatten. Deze app is in samenwerking met Stichting de Noordzee en The Plastic Soup Foundation gemaakt en kun je downloaden via http://get.beatthemicrobead.org.

Blogs om in de gaten te houden

Beach Clean Ups

In Nederland worden verschillende Beach Clean Up’s georganiseerd. De Boskalis Beach Clean Up Tour van Stichting De Noordzee is erg bekend; in 30 etappes wordt de hele Noordzeekust opgeruimd. Het Zeehondencentrum organiseert ook regelmatig beach clean ups in het noorden van het land >>