De wereld beter maken begint bij jezelf. Daarom draagt Zeehondencentrum Pieterburen zijn steentje bij om ervoor te zorgen dat de zeehonden een plasticvrije zee krijgen. Dit doen ze op verschillende manieren:

  • plastic soep nettenbultVisnetten recyclen
  • Duurzame alternatieven aanbieden in onze winkel
  • Samenwerken met gelijkgestemde organisaties
  • Beach Clean-Ups organiseren
  • Voorlichting geven 

Visnetten recyclen

Jarenlang werden alle gevonden visnetten verzameld op het achterterrein van het Zeehondencentrum.  Dit resulteerde in een berg van 800 ton.  Om op een verantwoorde manier gebruik te maken van deze visnetten zijn ze gerecycled en zijn er uiteindelijk andere producten van gemaakt.

Organisaties die helpen

plastic soep logo gggiGlobal Ghost Gear Initiative

Omdat plastic in zee niet alleen een probleem is in Nederland, hebben we ons kunnen aansluiten bij de GGGI: De Global Ghost Gear Initiative. Dit is een initiatief van World Animal Protection als onderdeel van hun Sea Change campaign, waarbij ze visafval willen verminderen, verwijderen, recyclen en dieren willen redden. Het is een internationale organisatie die op meerdere vlakken samenwerkt, (visserij, industrie, overheden, non-profit organisaties en meer), om samen te zoeken naar een oplossing voor achtergelaten en verloren visnetten over de hele wereld. Iets waar wij als Zeehondencentrum regelmatig de gevolgen van terug zien in onze opvang.

plastic soep logo statiegeld alliantieStatiegeldalliantie

Een andere organisatie waar wij sinds kort bij zijn aangesloten is de Statiegeld alliantie. Dit is een Nederlandse organisatie die het probleem van (plastic) zwerfafval op de kaart wil zetten in de politiek en dit voor een deel wil oplossen door statiegeld op blikjes en plastic flesjes te heffen. Hierdoor voorkom je enorme hoeveelheden zwerfafval (wat uiteindelijk in zee beland), bevorder je recycling en hergebruik van grondstoffen en ga je klimaatverandering tegen door vermindering van de CO2 uitstoot. Door samenwerkingen aan te gaan met onder andere deze twee organisaties kunnen we ook op grotere schaal ons steentje bijdragen.

plastic soep logo duikdenoordzeeschoonStichting Duik de Noordzee Schoon

Stichting Duik de Noordzee Schoon zet zich in voor een schone Noordzee. Het team bestaat uit ervaren duikers die expedities doen om wrakken te bezoeken en tegelijkertijd netten uit de Noordzee te verwijderen. Het Zeehondencentrum werkt met deze stichting samen en hun boek ‘In de diepte’ over deze duikexpedities is in de giftshop in Pieterburen verkrijgbaar.