Materiaal Dollardonderzoek

Op 29 november is het Giving Tuesday. Deze dag wordt gevierd op de dinsdag na Black Friday en Cyber Monday. Giving Tuesday is wereldwijd een dag om iets goeds te doen. Dit kan iets zijn wat je zelf organiseert, maar je kan ook een organisatie of goed doel steunen. Wij doen ook mee met deze dag. Dit jaar op Giving Tuesday zamelen we geld in voor het onderzoek in de Dollard. Dit onderzoek ligt aan de basis van het werk dat de Robbenwachters doen langs de Nederlandse kust, om te voorkomen dat zeehonden in de problemen komen. Ook leren wij door dit onderzoek over het gedrag van zeehonden en de band tussen moederzeehonden en hun pup. Dit is ontzettend belangrijk om meer te leren over deze dieren en hun leefomgeving: UNESCO Werelderfgoed de Waddenzee. 

Veldonderzoek - observatiemuur in de Dollard

De materialen

Hieronder staan alle materialen die het team nodig heeft voor het onderzoek in de Dollard.

Sneeuwpakken: €800

De sneeuwpakken zijn nodig omdat het team vaak om 4 of 5 uur in de ochtend al begint met observeren. Ze zijn hiervoor namelijk afhankelijk van het getij. Ook in de zomer kan het zo vroeg erg koud zijn. Het team zit bovenop de dijk met alleen een voorwand om hen te beschermen. Als de wind van een andere kant komt is dit erg koud. En als het regent worden de onderzoekers nat. De sneeuwpakken beschermen hen een beetje tegen de regen maar vooral tegen de wind. Er zijn nu nog maar drie sneeuwpakken over en ze beginnen erg kapot te raken. Deze pakken zijn jaren geleden heel aardig geschonken, maar ze zijn enorm veel gebruikt in de zeehondenzorg en op het veld. Help jij ons team aan nieuwe sneeuwpakken?

Onderzoek team in de Dollard

Statieven: €400 en camera’s: €3.100

Het observeren van de zeehonden doet het onderzoeksteam met camera’s. Op deze manier kan er vanaf een veilig afstand toch van dichtbij geobserveerd worden. Ook worden er tijdens het observeren foto’s en video’s gemaakt om later terug te kijken en te gebruiken voor photo id. De camera’s en statieven zijn na jaren gebruik kapot. Daarom zamelen we hier geld voor in. 

De huidige statieven zijn erg oud. Sommige onderdelen zijn kapot en het is niet meer mogelijk ze af te stellen of goed te openen. De lenzen die de onderzoekers gebruiken zijn erg zwaar en duur en we hebben stabiel materiaal nodig om ze veilig te kunnen gebruiken.

Voor het onderzoek is het heel belangrijk om het gedrag van de zeehonden goed te volgen en vast te leggen. Daarom worden er twee soorten camera’s gebruikt: een Nikon DSLR (reflex) camera en een Compact Nikon Coolpix camera.

De reflex camera wordt nu geleend van een van de onderzoekers. Afgelopen zomer is deze beschadigd raakt. De camera is belangrijk om foto’s vast te leggen voor de photo id. De onderzoekers zouden erg blij zijn met een vervanging voor de huidige filmcamera, die een te lage resolutie heeft. Het is daardoor lastig om het gedrag van de zeehonden te volgen op video. En dat is essentieel voor het onderzoek!

De camera Coolpix wordt al sinds het eerste onderzoek in 2015 intensief gebruikt. Deze camera is heel belangrijk voor het team, omdat deze automatisch inzoomt. Dit is handig voor als je zeehonden volgt en deze ineens gedrag vertonen dat het team wil vastleggen. Deze camera zoemt dan snel in en start meteen met opnemen. Na zeven jaar is deze camera ernstig beschadigd. Onze onderzoekers zijn erg blij met deze camera en willen daarom graag hetzelfde model weer. Draag jij hier aan bij? 

Zeehond - moeder en pup zogen

Beschermende koffer: €400

De huidige koffer wordt sinds 2015 voor de Dollard gebruikt. Hier alle onderzoeksmaterialen in die het team in de Dollard nodig heeft. De koffers gaan snel kapot en worden erg nat door de regen. Dat is natuurlijk niet goed voor de koffers én de spullen die erin zitten. Daarom is de wens om een goede koffer te hebben die voldoende bescherming biedt voor de camera’s en de lenzen. Nu moet het team bij regen snel naar de auto’s rennen om de spullen te beschermen!

Waterdichte tablet: €2.000

De tablet is sinds 2016 in gebruik en is ongelooflijk nuttig geweest in het veld. Vorig jaar ging de tablet helaas stuk. Het team kon het seizoen ermee afmaken, maar zijn bang dat hij nog verder kapot gaat. Ze willen er graag een die bestand is tegen het veld en waterdicht is, zodat ze zich geen zorgen hoeven te maken als het begint te regenen.

Stoelen: €240

Deze stoelen waren van een van de medewerkers van het Zeehondencentrum. Toen ze hoorde dat we stoelen nodig hadden werden ze gedoneerd voor het project. Daar zijn we nog steeds dankbaar voor! Dit is inmiddels al een paar jaar geleden en de stoelen zijn bijna helemaal kapot. Ook zijn ze vrij laag, met rugpijn als gevolg na een hele dag zitten. Nieuwe stoelen zijn dus ook heel belangrijk. Het team zou graag soortgelijke stoelen hebben, maar dan wat hoger en ook steviger.

Onderzoek in de Dollard

Waterdichte mappen: €240

Net zoals bij veel andere materalen, zijn de mappen ook niet opgewassen tegen de regen. Omdat er geen plannen zijn om een dak aan de zeehondenkijkwand vast te maken, zijn ook waterbestendige mappen een wens. Doordat de geschreven tekst nat wordt, is het soms lastig voor de onderzoekers om hun bevindingen en observaties terug te lezen. Iets wat natuurlijk wel erg belangrijk is voor de resultaten van het onderzoek!

Overige materialen

Bovenstaand is een kleine opsomming van de materialen die het Dollard team nodig heeft. Het onderzoek in de Dollard is ontzettend belangrijk voor ons werk en voor de gezondheid van de zeehond. Kan je iets missen? 

Eine Robbe melden. Haben Sie eine in Not geratene Robbe gesehen? Rufen Sie 144 an (24 Stunden am Tag erreichbar) Lesen Sie mehr.