Skip to main content

Praktische informatie nalaten

Door Zeehondencentrum Pieterburen op te nemen in jouw testament, draag je bij aan een duurzame toekomst van de (leefomgeving van de) zeehond in Nederland. Onderstaand vind je praktische informatie die je nodig hebt om dit te doen. Ook beantwoorden we een paar veelgestelde vragen.

De Waddenzee

Wat is het verschil tussen een legaat of een erfstelling?

Er zijn twee manieren waarop je een gift aan het Zeehondencentrum in jouw testament kunt opnemen. Dit kan met een legaat of een erfstelling. Met een legaat krijgt het Zeehondencentrum een duidelijk omschreven goed (zoals een stuk grond of een woning) of een bepaald geldbedrag. Bij een erfstelling benoem je het Zeehondencentrum helemaal of voor een deel tot erfgenaam. 

In beide gevallen bepaal je zelf de hoogte van het bedrag of de (onroerende) goederen. Veel kiezen ervoor om dit met hun eigen notaris te regelen. Ook kunnen wij je in contact brengen met onze eigen notaris. De notaris zorgt ervoor dat al je wensen worden meegenomen, zodat je nalatenschap in goede handen is. 

Welke gegevens heb ik nodig om het Zeehondencentrum in mijn testament op te nemen?

De notaris heeft de volgende gegevens nodig: 
Statutaire naam: Stichting Zeehondencentrum Pieterburen 
Statutaire zetel: Pieterburen 
Adres: Hoofdstraat 94a, 9968 AG Pieterburen 
Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer: 41009242 

Moet ik belasting betalen over mijn nalatenschap?

Het Zeehondencentrum is een ANBI-instelling. Dit betekent dat wij geen belasting hoeven te betalen over legaten en erfstellingen. In Nederland worden successierechten berekend over erfenissen. Goede doelen zoals het Zeehondencentrum zijn vrijgesteld van successierecht. Daardoor weet je zeker dat het hele bedrag van je nalatenschap volledig bijdraagt aan de zeehonden en zijn leefomgeving.  

Moet ik belasting betalen over mijn nalatenschap?

Zeehondencentrum Pieterburen is een Erkend Goed Doel. Dat betekent dat wij voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Toezichthouder CBF controleert dit. Zo weet je zeker dat wij bijdragen aan een betere wereld, zorgvuldig omgaan met elke euro en verantwoording afleggen. Meer weten over de kwaliteitseisen en de controle door het CBF? Kijk op cbf.nl.

Waar wordt mijn nalatenschap voor ingezet?

Kan ik bellen of mailen over mijn nalatenschap?

Het bepalen wie of wat er in je testament komt te staan is een zorgvuldige overweging. We begrijpen het goed dat je ons wat beter wil leren kennen voordat je zoiets besluit. Onze collega Miriam van Dijk gaat graag een persoonlijk gesprek met je aan. Dat kan via de telefoon of via de mail.

Email: miriam.vandijk@zeehondencentrum.nl 
Telefoon: 0595 – 526 526 (bereikbaar tussen 09.00 en 17.00 uur)

“Zit je eraan te denken om het Zeehondencentrum op te nemen in je testament? Ik help je graag verder. Laten we in een gesprek al je wensen en vragen doornemen, zodat je een weloverwogen besluit kan nemen. Natuurlijk leg ik je ook graag uit wat het betekent als aan het Zeehondencentrum nalaat. Daarmee steun je namelijk niet alleen de zeehond, maar ook het kustgebied en de zee in Nederland.” 

Kan ik een brochure ontvangen met extra informatie?

Nadenken over je testament, daar wil je de tijd voor nemen. Daarom hebben we een brochure samengesteld met informatie over waar jouw nalatenschap aan bijdraagt en alle benodigde gegevens. We kunnen deze per post naar je toesturen, of als PDF naar je mailen. Vul het onderstaande formulier in om jouw keuze te maken.