Skip to main content

Wat doe jij als je een zeehond tegenkomt?

Zeehonden zijn wilde roofdieren (de grootste van Nederland!). Normaal zullen ze niet in de buurt van mensen komen. Of ze gaan het water in als iemand te dichtbij komt. Maar soms blijven zeehonden liggen op plekken waar veel mensen komen. Bijvoorbeeld het strand. Net waar jij lekker aan het wandelen bent. Geluksvogel! Want dat is best bijzonder dus. Weet jij wat moet je doen als je een zeehond tegenkomt?

Op deze pagina lees je hoe de zeehond daar is terechtgekomen. En nog belangrijker: wat je kunt doen om het dier te helpen.

gestrande zeehond

Zwakke en zieke zeehonden

Als het weer heel slecht is, kan het vermoeiend zijn voor een zeehond om te zwemmen. Zeker als een zeehond al verzwakt is. Bijvoorbeeld als ze gewond zijn, of ziek. Ze moeten dan vaak op de eerste de beste plek gaan liggen waar ze kunnen uitrusten.

Hele zwakke dieren hebben geen energie om te vluchten als mensen te dichtbij komen. Maar niet iedere zwakke of zieke zeehond hoeft meteen opgevangen te worden. Hoe kun je het dier helpen?

Wat jij kunt doen voor een verzwakte zeehond op het strand

  • Jaag de zeehond niet het water in (de zeehond moet uitrusten)
  • Houd afstand (minimaal 30 meter)
  • Probeer anderen (en kinderen) ook op afstand te houden
  • Hou honden aangelijnd (hoe goed getraind ook, zowel hond als zeehond kunnen onverwacht reageren in deze situatie. Ook zijn er ziektes die van hond tot zeehond overgedragen kunnen worden en andersom)
  • Bel ons op +31 (0)595- 526 526. Wij pakken het verder op!
  • Luister altijd naar het advies van de zeehondenwachters. Zij zijn onze ogen en oren aan het strand, te herkennen aan hun gele hesjes.
dit moet je doen als je een zeehond tegenkomt

Een zeehond op het strand

Dus stel: je bent een dagje naar het strand. Om te wandelen en je hoofd leeg te maken. Gisteren was het stormachtig, maar nu is het juist heerlijk wandelweer. Na een stukje gelopen te hebben, zie je een bruin figuur heel stil op het strand liggen. Je denkt even dat het een stuk drijfhout is. Maar als je dichterbij komt, gaat er een koppie omhoog. Het is een zeehond.

De zeehond beweegt niet veel, ook niet als je wat dichterbij komt. Hij kijkt je wel aan, maar gaat het water niet in. Dan weet jij nu wat je moet doen, toch?