Skip to main content

Blinde zeehonden

Vraag je je af hoe een blinde zeehond in het wild overleeft? Zeehonden zijn gewend om met weinig zicht te jagen. De meeste zeehondensoorten zoeken hun voedsel tientallen, soms zelfs honderden meters onder water. Licht dringt niet zo diep door in de zee en ze jagen dan ook vaak in het donker. Ondanks dat hun ogen groot zijn en meer onder water zien dan wij, zijn het de snorharen die onmisbaar zijn bij het jagen.

Laatst geupdate op 16-01-2023

Snorharen van een zeehond

Zeehonden hebben erg gevoelige snorharen, waarmee ze de kleinste waterbewegingen kunnen herkennen. Hierdoor vinden ze hun weg door de stroming van het water en voelen ze de trillingen die vissen afgeven. Deze worden opgepikt door de honderden zenuwen van iedere snorhaar. Minuten nadat een vis is weggezwommen kan een zeehond deze nog opsporen. Dat komt doordat de snorharen van een zeehond niet glad zijn, zoals bij een hond of kat, maar geribbeld. Daarom glijden ze bijna vloeiend door het water heen.

Hierdoor kan Blind, de blinde zeehond die al jarenlang wordt gezien door onze onderzoekers in de Dollard, genoeg eten vinden zonder iets te zien.


Op deze pagina

  • Snorharen van een zeehond