Skip to main content

Hoe identificeer je een zeehond?

Er zijn twee manieren om een zeehond te identificeren. De eerste manier is de ‘capture-mark-recapture’ methode. Dit betekent dat een zeehond wordt gevangen en wordt gemarkeerd met een spray. Deze methode willen we het liefste uit de weg gaan. Want het vangen van een zeehond is erg stressvol. Stress verandert het gedrag van de zeehond en dus ook de resultaten van het onderzoek.

Laatst geupdate op 16-01-2023

Foto identificatie van zeehonden in de Dollard

Onze onderzoekers gebruiken daarom de methode foto identificatie. Ze maken van alle zeehonden die uit het water komen een foto. Dit doen ze direct omdat de vacht van de zeehond dan nog nat is. Op de natte vacht is het patroon van de zeehond duidelijker te zien. Bij elke foto omcirkelen onze onderzoekers wat hen het meest opvalt aan de zeehond. Denk aan patronen of littekens. Als het patroon overeenkomt met foto’s die eerder genomen zijn, weten we dat het dezelfde zeehond is.

Om dit proces sneller en makkelijker te maken werken ze met programma Photo-ID. Een foto van een zeehond wordt in het programma gezet. Het programma onderzoekt deze foto en herkent de patronen van de zeehond. Daarna wordt de foto automatisch aan een van de zeehonden uit de lijst gekoppeld.

Vlekkenpatroon is voor iedere zeehond uniek

Hieronder staat een voorbeeld van hoe wij de zeehonden kunnen herkennen. Bij de pijltjes zijn opvallende vlekken te vinden. Zoals je kan zien in de foto is de vacht van kleur verandert, maar zijn de vlekken nog steeds zichtbaar. Het pijltje onder zijn flipper wijst drie puntjes aan die bij beide foto’s gelijk zijn. Het pijltje naar zijn hoofd wijst een soort witte vlek met vier puntjes aan. Naast dat het programma de foto’s automatisch herkend, is voor ons belangrijk om zelf nog eens goed te kijken of het klopt. We hebben namelijk al 400 zeehonden in de database.

Hoe herken je een zeehond?

Een zeehond herkennen

In de zomer van 2021 was er een zeehond in De Onlanden. Een bijzondere gebeurtenis, want een zeehond in zoet water zie je niet vaak. Na vele uren op grote afstand foto’s maken, is het gelukt om zijn tag-nummer (deze staat op een labeltje aan zijn achter flipper) én vlekkenpatroon goed op de foto te zetten. En wat bleek: het was een oude bekende van ons. De zeehond heeft een tag met nummer 20-115. Zo wisten we dat het zeehond Thor is. Ook hebben we de foto in het photo-ID programma gezet. De gemaakt foto werd herkend. Door het onderzoek van Bea en Marga is iedere zeehond die in het centrum heeft gezeten op de foto gezet.

Zeehond Thor in de opvang
Zeehond Thor in De Onlanden