Skip to main content

Plaatstrouw bij zeehonden

Plaatstrouw betekent dat een dier bij een bepaald gebied blijft of terugkeert. Bij het onderzoek dat Zeehondencentrum Pieterburen uitvoert in de Dollard, kijken we naar de geboortefilopatrie. Dit betekent dat de zeehond terug keert naar hun eigen geboorteplaats om daar zelf te bevallen.

Laatst geupdate op 16-01-2023

Onderzoek naar geboortefilopatrie

Er wordt onderzocht of pups van het vorige seizoen terugkomen naar de Dollard om daar hun pup te krijgen. Ook kijken onze onderzoekers of dit elk jaar gebeurt. Elke zeehondenpup wordt bij geboorte door ons geïdentificeerd. Dit doen we met de foto’s die we jaarlijks maken van elke zeehond die terugkeert bij de Dollard. Deze methode noemen we foto identificatie.

Verstoring heeft invloed op de resultaten

Er zijn ook dingen die invloed kunnen hebben op het terugkomen van zeehond bij het geboorte gebied. Bijvoorbeeld als is een zeehond meerdere keren verstoord wordt door geluid of bijvoorbeeld loslopende honden. De zeehond kan daar stress van krijgen en onthoudt dat die plek niet veilig is. De zeehond zal niet meer terugkomen. Daarom zit ons onderzoekteam op afstand achter een muur met gaten tijdens het onderzoek. De zeehonden zien ze niet zitten.