Skip to main content

Plastic soep

In de Stille oceaan is een eiland ontstaan van zo’n 79.000.000 kilo afval dat bij elkaar blijft drijft. Het gaat om een gebied dat 3 keer zo groot is als Frankrijk! Deze plasticverzameling in zee werd als eerst de plastic soep genoemd. 

Laatst geupdate op 22-08-2023
 • Plastic in zee
 • Plastic zwerfafval op het strand
 • Verzamelde plastic tijdens beach clean-up

  Wie heeft de plastic soep ontdekt?

  In 1997 zeilde oceaanwetenschapper Charles Moore van Hawaii naar Zuid-Californië waarbij hij een andere route dan normaal nam. Hij voer dwars door een “gyre” in het noorden van de Stille Oceaan, zoals je kunt zien op onderstaande  afbeelding.  Een “gyre” is een grote cirkelvormige beweging van het zeewater dat veroorzaakt wordt door het draaien van de aarde in combinatie met bepaalde zeestromingen.  

  Hier zag Charles dagelijks stukken plastic langsdrijven. Hij ging op onderzoek uit en zo ontdekte hij dat op deze plek een grotere hoeveelheid plastic dreef dan op andere plekken in de Stille oceaan. Ook zag hij dat het plastic hier niet alleen op het water dreef, maar ook onder water zweefde. Charles noemde deze ontdekking de ‘plastic soep’, een woord dat tot de dag van vandaag wereldwereld bekend is. 

  De North Pacific Gyre

  De North Pacific Gyre is de plek waar Charles Moore de plastic soep ontdekte en beschreef.
  Bron: Fangz


  Op deze pagina

  • Ontdekking