Skip to main content

Klapmutspup niet meer gezien

De locatie van de herplaatsing is niet toegankelijk voor mensen. In samenwerking met het ministerie hebben we dinsdag 4 april gecheckt of de pup nog op locatie was, maar dat was niet het geval. Op donderdag 13 april was er ook geen teken van de pup.

Laatst geupdate op 03-07-2023
 • Klapmuts jong wordt vervoerd
 • Klapmuts op nieuwe locatie
 • Klapmuts pup in Nederland

  In de ochtend van maandag 27 maart heeft een klapmuts een jong gebaard op het strand van Vlieland. Op verzoek van diverse instanties hebben we de pup helaas moeten verplaatsen naar een rustig natuurgebied op vrijdag 31 maart. Daarom werken we samen met het ministerie om het gebied te controleren en de pup in de gaten te kunnen houden.

  Op dinsdag 4 april is er een observatie uitgevoerd op de locatie, maar de pup werd niet gezien. Op donderdag 13 april was er ook geen teken van de pup. We vermoeden daarom dat het dier vertrokken is, maar we blijven de locatie nauwlettend in de gaten houden.

  Herplaatsing

  Helaas hebben we, mede op verzoek van diverse instanties, de pasgeboren klapmuts moeten verplaatsen naar een rustig natuurgebied. De moeder was, geheel volgens verwachting, vertrokken. De zoogperiode (die van nature bij klapmutsen erg kort is: 4 dagen) was voorbij. In deze periode heeft de pup rust nodig. In verband met de drukte op het strand en daardoor te veel verstoring, maakten we ons daar zorgen over. Een van de voorzorgsmaatregelen die we hebben genomen is het verplaatsen van de pup naar een natuurgebied waar mensen niet mogen komen. Hier zou hij niet gestoord kunnen worden, omdat het gebied niet toegankelijk is voor publiek. 

  Klapmuts moeder en pup op vlieland

  Klapmuts moeder en pup op Vlieland

  Credits: Gerard Koster Joenje – Vlielandplaatjes.nl