Elke dag met hoog water verzamelen de zeehondenmoeders met hun pups onder aan de dijk in de Dollard om uit te rusten, te eten en te zonnebaden. Een perfecte onderzoekslocatie dus! Op grote afstand, achter de kijkmuur en in uiterste rust onderzoeken onze marine biologen Beatriz Rapado-Tamarit (Bea) en Margarita Méndez Aróstegui (Marga) met hun team elk jaar het gedrag van zeehondenmoeders en pups.

DOORLOPEND ONDERZOEK

In 2015 is het onderzoeksproject in de Dollard gestart. Sindsdien bestuderen Bea en Marga elk jaar alle zeehonden die in het gebied komen. In de loop der jaren zijn van meer dan 400 zeehonden (moeders en pups) gegevens verzameld en zijn ze individueel onderzocht, aan de hand van de tool Photo ID. Meer weten over hoe we deze zeehonden individueel herkennen, over het team of over een van deze onderzoeken en het belang ervan, klik dan op de onderwerpen hieronder.

Ontmoet het team

Ontmoet het team

Heel graag stellen we je voor aan het onderzoeksteam van Zeehondencentrum Pieterburen: Bea, Marga en de vrijwilligers van dit jaar: Chiara, Mairi, Panka en Vivien  

Lees meer...
Foto identificatie

Foto identificatie

Om de zeehonden individueel te onderzoeken, moeten we ze kunnen herkennen. Dit doen we aan de hand van het vlekkenpatroon op hun vacht. Het patroon van de iedere zeehond is uniek en kan vergeleken worden met een vingerprint. 

Lees meer...
Veldonderzoek

Veldonderzoek

Voor het onderzoek naar moederzeehonden en -pups werkt ons team om hun gedrag te observeren. Het onderzoek loopt vanaf eind mei tot midden juli en ons team is iedere dag aanwezig om meer te leren. 

Lees meer...
Plaatstrouw bij zeehonden

Plaatstrouw bij zeehonden

Plaatstrouw betekent dat een dier bij een bepaald gebied blijft of daarnaar terugkeert. Bij het onderzoek dat Zeehondencentrum Pieterburen uitvoert in de Dollard, kijken we naar de geboortefilopatrie.  

Lees meer...
De moederschaps-strategie van zeehonden

De moederschaps-strategie van zeehonden

Een van de onderzoeken die we doen is het analyseren van tien vrouwelijk zeehonden. We kijken over meerdere jaren of hun moederschap strategie verandert. 

Lees meer...
De blinde zeehond

De blinde zeehond

Er is een blinde zeehond in de Dollard gespot. Deze gewone zeehond genaamd Blind mist haar rechteroog en heeft een klein blauw linkeroog. Toch kan ze zich prima zelfstandig redden.

Lees meer...