Skip to main content

Zeehondverzorgers

Ons werk is ontzettend veelzijdig. Geen dag in de zorg is hetzelfde! Toch zijn er een aantal taken die bijna iedere dag moeten gebeuren. Deze worden gedaan door onze zeehondenverzorgers. Wie verantwoordelijk is voor die taken, lees je hier.

Dierenartsen

Alle dierenartsen die in het Zeehondencentrum werken, zijn in het bezit van een geldige, Nederlandse vergunning voor diergeneeskunde. Zij zijn verantwoordelijk voor de diagnose en behandeling van de patiënten en ze controleren de gezondheid van de zeehonden.

Er moet 24 uur per dag een dierenarts beschikbaar zijn voor medische vragen. Overdag zijn ze zelf aanwezig in het centrum, maar daarnaast zijn ze ook telefonisch te bereiken als verzorgers vragen hebben.

Onze dierenartsen kunnen zelf de meeste operaties en andere medische ingrepen uitvoeren. Maar bij lastige gevallen hebben we een netwerk van andere dierenartsen, chirurgen en experts die we om hulp kunnen vragen.

Tenslotte voeren de dierenartsen ook secties (onderzoek op dode dieren) uit op dieren die in ons centrum zijn overleden, maar ook daarbuiten. Door dit te doen, kunnen ze erachter komen waarom het dier is overleden.

Verzorgers

De verzorgers zijn verantwoordelijk voor de dagelijkse verzorging van de dieren. Ook ondersteunen zij de dierenartsen in hun werk door de gezondheid van de zeehonden in de gaten te houden.

Onze ervaren verzorgers zijn goed in het herkennen van ziektes bij de zeehonden. Ze kunnen het zien als er iets mis lijkt te zijn. In overleg met de dierenartsen kunnen ze dan helpen bij de behandeling van de patiënten. Ze zijn ook degenen die de vrijwilligers trainen en aansturen in hun dagelijkse bezigheden.

Technische dienst

Onze waterzuivering is een onmisbaar element van het Zeehondencentrum. Daarom is onze technische dienst zeer belangrijk, want zij onderhouden dat systeem. Ook zorgen ze ervoor dat de baden geleegd worden voor schoonmaak, het wegen en vrijlaten van zeehonden. En dat de baden daarna weer gevuld worden met schoon water.

In een organisatie zoals die van ons zijn er ook allerlei andere klussen die moeten gebeuren. Het is dus heel handig dat de mensen in de technische dienst ook dienen als klusjesman, conciërge, automonteur, tuinier, elektricien en schilder!

Volunteers

Naast de dierenartsen, verzorgers en technische dienst is er ook altijd een wisselende groep vrijwilligers die helpen bij ons werk. Zij wonen dan in onze campus op het terrein. Van over de hele wereld komen mensen naar ons toe om te leren hoe zeehondenzorg in z’n werk gaat.

Als je voor het eerst bij ons komt voor vrijwilligerswerk, moet je acht weken intern blijven. Tijdens die twee maanden leer je alles over werken met wilde dieren, hygiëneprotocollen, en zeehonden in het algemeen. Vrijwilligers die voor een tweede (en soms derde of vierde) keer terugkomen, hoeven niet zo lang te blijven.

De hulp van vrijwilligers is onmisbaar, want zeehonden verzorgen is heel hard werken! Zonder de vrijwilligers zouden we op sommige momenten niet aan rust toe komen. Ze helpen bij het schoonmaken van de verblijven, assisteren bij de voedingen, het wegen en verhuizen, en alle andere taken in de zorg. Daarnaast zijn veel vrijwilligers getalenteerde fotografen, of helpen ze ons bij de educatiewerkzaamheden in het bezoekerscentrum.

  • Dierenartsen

  • Verzorgers

  • Technische dienst

  • Volunteers