Update: inmiddels is er meer dan €14.000 gedoneerd en daarmee kan het Zeehondencentrum een nieuwe bloedanalysemachine aanschaffen. Om precies te zijn; het totale bedrag staat nu op € 14.173,64. Met het extra geld kunnen we ook de benodigde extra materialen voor de machine bestellen. Ontzettend bedankt namens alle dierenverzorgers en dierenartsen voor de donaties! Jullie steun wordt bijzonder gewaardeerd.

Lees hieronder snel verder waarvoor het centrum een bloedanalysemachine gebruikt en waarom deze actie is gestart.

In het kader van Giving Tuesday zijn we een actie gestart voor een nieuwe bloedanalysemachine. Het Zeehondencentrum heeft namelijk een nieuwe bloedanalysemachine nodig om de zorg voor de zeehonden goed uit te kunnen blijven voeren. Elke dag controleren we de zeehonden die onder onze hoede zijn en regelmatig gebruiken we bloedmonsters om te bepalen hoe hun herstel verloopt. Met name in de eerste kritische weken is het een belangrijk hulpmiddel. Met de ongeveer 300 zeehonden die we elk jaar redden, betekent dit dat we elke dag van het jaar bloedanalyses doen, gemiddeld twee keer per dag. Maar de huidige machine is verouderd en binnenkort onbruikbaar. De kosten voor een nieuwe bedragen €14.000. Dat is voor het centrum een groot bedrag en we kunnen daarom alle steun gebruiken. Dankzij de actie op Giving Tuesday hebben we al een groot deel van het bedrag mogen ontvangen maar we zijn er nog niet! Wil jij dit specifieke doel steunen? 

 

Een nieuwe bloedanalysemachine voor het Zeehondencentrum

Van elke zeehond die naar het centrum komt, nemen we bloed af. Dit bloedmonster gaat in de bloedanalysemachine. Deze machine is een essentieel instrument om een goede diagnose te stellen bij elke zeehond. Het helpt ons om de behandeling te bepalen die nodig is voor elke individuele zeehond. Helaas is ons huidige bloedanalysemachine verouderd. Hierdoor kan het geen gekwalificeerd onderhoud meer krijgen en zullen de materialen die we nodig hebben om de bloedanalysemachine te gebruiken niet meer beschikbaar zijn. Kortom: het Zeehondencentrum heeft dringend een nieuwe bloedanalysemachine nodig! Het Zeehondencentrum wenst de URIT Vet Smart-V5 aan te schaffen. De kosten hiervoor zullen €14.000 bedragen. Wil jij ons steunen in de aankoop van dit essentiële apparaat? 

 

BloedonderzoekBloedanalysemachineDe waarden in het bloed

 

Wat doet een bloedanalysemachine precies?

Bij elke zeehond in de opvang wordt een bloedanalyse uitgevoerd. Aan de hand van de uitslag wordt een behandeling afgestemd. Tijdens de behandeling kunnen er extra bloedanalyses worden gedaan wanneer de gezondheid van een zeehond achteruit gaat of om het medicijngebruik aan te passen. Het belangrijkste doel van het hebben van een bloedmachine is dat we elke zeehond de best mogelijke zorg kunnen geven. Dat betekent: het juiste type en de juiste hoeveelheid behandelingen te geven die het dier nodig heeft. Sinds de introductie van deze bloedanalysemachine is het gebruik van medicijnen, zoals antibiotica, aanzienlijk verminderd en heeft het ons geholpen de hersteltijd van elke zeehond in het Zeehondencentrum te verbeteren!

De machine geeft ons de waarden van rode en witte bloedcellen. Door deze informatie te combineren met het lichamelijk onderzoek van de zeehond, kunnen we bepalen of het dier aandoeningen heeft zoals uitdroging, ontsteking, infectie, bloedarmoede of stollingsstoornissen. Het geeft ons de informatie die noodzakelijk is om de diagnose te maken en het verdere behandelplan op te stellen. In sommige gevallen konden we zelfs alleen aan de hand van de bloedparameters achterhalen wat er mis was met het zeehond. Indien nodig kunnen we de bloedbiochemie in een andere machine ook analyseren, zodat we andere bloedparameters kunnen bepalen. Help jij ons mee in de aanschaf van het nieuwe apparaat?

 

Bekijk de video

In onderstaande video vertelt zeehondenverzorgster Janet je alles over de bloedanalysemachine.