Skip to main content

Voorwaarden exclusieve en volledige adoptie

Het doen van een adoptie draagt een belangrijk deel bij van het herstel van een zeehond. Met zowel een exclusieve als een volledige adoptie worden er grote bedragen gedoneerd. Daarom maken we graag duidelijk over wat je kunt verwachten voor, tijdens, en na het adoptieproces. Lees hier meer over de voorwaarden. 

Rehabilitatieperiode

De gemiddelde rehabilitatieperiode van een zeehond is 2 tot 3 maanden. Je bent van harte welkom om je adoptiezeehond tijdens deze periode te komen bezoeken. Je kunt hiervoor een afspraak maken per telefoon (0595-526526) of per mail (donatie@zeehondencentrum.nl). Wij zorgen er graag voor dat één van onze medewerkers met je meeloopt en uitleg geeft over de rehabilitatie van jouw adoptiezeehond.

Vrijlaten van jouw adoptiezeehond

Als adoptant nodigen wij je graag uit om bij het vrijlaten van je adoptiezeehond aanwezig te zijn. We reserveren hiervoor twee plaatsen. Mocht je met meerdere personen bij een vrijlating willen zijn dan kan dit in (tijdig) overleg en tegen meerprijs geregeld worden.

Wanneer is de vrijlating?

Zeehonden worden vrijgelaten als ze voldoen aan ons vrijlaatprotocol: de zeehond moet gezond zijn en voor zichzelf kunnen zorgen.

Het belang van de zeehond staan altijd voorop. Herstelde patiënten blijven daarom nooit langer in de opvang dan nodig. Daarom kunnen we van te voren geen afspraken maken over de datum waarop een zeehond wordt vrijgelaten. Daar komt bij dat de geplande datum afhangt van het getij, het weer en de beschikbaarheid van schepen en medewerkers.

Gemiddeld maken we 1-2 weken van tevoren bekend wanneer (en waar) de zeehond vrijgelaten zal worden. Je wordt dan gebeld of gemaild en uitgenodigd om met ons mee te gaan. Bij hevige wind of slecht weer kan het vrijlaten worden afgelast. Dit is uiterlijk één dag voor de geplande vrijlaatdatum bekend. Natuurlijk word je hiervan op de hoogte gesteld.

Wat nou als ik niet aanwezig kan zijn?

Als het niet lukt om bij het vrijlaten van je adoptiezeehond te zijn, nodigen wij je uit om bij een andere zeehondenvrijlating aanwezig te zijn. Bovendien zullen we foto’s maken van de vrijlating van jou adoptiezeehond en kosteloos met jou delen.

Mag mijn hond mee met de vrijlating?

Honden: Wanneer er geen andere mogelijkheid is kun je je hond in sommige gevallen meenemen. De hond mag niet van boord af. Neem hiervoor even contact met ons op.

Vrijlating bij volledige adoptie

Bij een volledige adoptie kun je een privé vrijlating organiseren en tot 30 gasten meenemen. Meestal worden de zeehonden vrijgelaten op een zandplaat in de buurt van Schiermonnikoog. We varen dan vanuit de haven van Lauwersoog met een boot het de Waddenzee op. Om de bootkosten te dekken verkopen we ook tickets aan gasten die mee willen.

Wat gebeurt er wanneer jouw adoptiezeehond tijdens de opvang overlijdt?

Het Zeehondencentrum is een ziekenhuis voor zeehonden. Ondanks onze inzet, kennis en kunde, kan het gebeuren dat een zeehond het niet redt. Als adoptant word je vanzelfsprekend op de hoogte gebracht wanneer jouw adoptiezeehond tijdens de opvang komt te overlijden.

Als adoptant heb je vervolgens de keuze uit de volgende mogelijkheden:

  1. Wij bieden je een nieuwe zeehond ter adoptie aan. De adoptieprocedure wordt hiermee opnieuw gestart. Hieraan zijn geen kosten verbonden.
  2. Je wilt geen nieuwe adoptiezeehond, maar wel graag aanwezig zijn bij de vrijlating van zeehonden. Dit regelen we samen in overleg met jou.

Heb je toch nog vragen? Neem dan contact met ons op. Dit kan telefonisch via nummer 0595 – 526 526 of per email: donatie@zeehondencentrum.nl