Praktische informatie periodieke schenking

Met jouw schenking aan Zeehondencentrum Pieterburen draag je bij aan een duurzame toekomst van de (leefomgeving van de) zeehond in Nederland. Onderstaand vind je praktische informatie die je nodig hebt om dit te doen en beantwoorden we een aantal veelgestelde vragen.

Twee gewone zeehondenpups begroeten elkaar in het water

Hoe kan ik een periodieke schenking afsluiten?

Je kunt de schenkingsovereenkomst hier downloaden. We kunnen dit ook per post naar je opsturen. Neem dan contact op met Annika van der Noord via annika.vandernoord@zeehondencentrum.nl. Dan stuurt zij de formulieren zo snel mogelijk naar je op en kun jij de informatie op een voor jouw fijne manier invullen.

Hoe werkt een periodieke schenking aan het Zeehondencentrum?

Nadat jij en het Zeehondencentrum de schenkingsovereenkomst hebben ondertekend, gaat je schenking in. Je kunt kiezen om de schenking zelf over te maken of dit met een automatische incasso te laten afschrijven. Vul hier de betalingsvolmacht in als je dit wilt doen.

Schenken met een belastingvoordeel

Je kunt van het extra belastingvoordeel gebruikmaken bij het doen van je belastingaangifte. Je bepaalt zelf de hoogte van je gift en daarmee de hoogte van het voordeel. Hoe hoger de gift, hoe hoger het bedrag dat je van het belastbare inkomen mag aftrekken. Het hele bedrag van jouw schenking is aftrekbaar van je belastbare inkomen. De fiscus betaalt een groot deel van jouw schenking.

Rekenvoorbeeld bij periodieke schenking

Hieronder geven wij een voorbeeld hoe zo’n belastingteruggave eruit kan zien. Je kunt zelf profiteren van het belastingvoordeel, of dit voordeel schenken aan het Zeehondencentrum. De teruggave is afhankelijk van je persoonlijke (inkomens)situatie.

Voordeel voor het Zeehondencentrum

U wilt netto geven

€200,-

U geeft

€345,-

Teruggave

€145,-

Voordeel voor uzelf

U geeft

€200,-

Teruggave

€84,-

Teruggave

€116,-

Moet ik belasting betalen over mijn schenking?

Het Zeehondencentrum is een ANBI-instelling. Dit betekent dat wij geen belasting hoeven te betalen over schenkingen. In Nederland worden successierechten berekend over een periodieke schenking. Goede doelen zoals het Zeehondencentrum zijn vrijgesteld van successierecht. Daardoor weet je zeker dat het hele bedrag van je schenking volledig bijdraagt aan ons werk.

Hoe weet ik dat mijn schenking op goede manier wordt ingezet?

Zeehondencentrum Pieterburen is een Erkend Goed Doel. Dat betekent dat wij voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Toezichthouder CBF controleert dit. Zo weet je zeker dat wij bijdragen aan een betere wereld, zorgvuldig omgaan met het geld dat wij krijgen, en verantwoording afleggen. Meer weten over de kwaliteitseisen en de controle door het CBF? Kijk op cbf.nl.

Waar wordt mijn schenking voor ingezet?

Kan ik een brochure aanvragen met extra informatie?

Nadenken over het doen van een schenking. Daar wil je de tijd voor nemen. Daarom hebben we een brochure samengesteld met informatie over waar jouw periodieke schenking aan bijdraagt en alle benodigde gegevens. We kunnen deze per post naar je toesturen, of als PDF naar je mailen. Vul het onderstaande formulier in om jouw keuze te maken.

Kan ik bellen of mailen over mijn periodieke schenking?

Bepalen of je een schenking wil doen is niet zomaar een keuze. Logisch dus dat je eerst ons wat beter wil leren kennen voordat je zoiets besluit. Onze collega Annika van der Noord gaat graag een persoonlijk gesprek met je aan. Dat kan via de telefoon of via de mail.

Email: annika.vandernoord@zeehondencentrum.nl 
Telefoon: 0595 – 526 526 (bereikbaar tussen 09:00 en 17:00 uur)

“Ik help je graag verder. Laten we in een gesprek al je wensen en vragen doornemen, zodat je een weloverwogen besluit kan nemen. Natuurlijk leg ik je ook graag uit wat het betekent als je periodiek aan het Zeehondencentrum schenkt. Daarmee steun je namelijk niet alleen de zeehond, maar ook het kustgebied en de zee in Nederland.” 

Meld een zeehond. Een zeehond in nood gezien? Bel 0595 526 526 (24 uur per dag bereikbaar). Lees meer.