Het bezoekerscentrum staat natuurlijk in het teken van de zeehond. Het is een unieke plek om zeehonden van dichtbij mee te maken. Een plek waar bezoekers een kijkje kunnen nemen in de keuken en het ziekenhuis van het zeehondencentrum. De plek waar naast herstel van de zeehonden ook ruimte is voor onderzoek en educatie. We vinden het erg belangrijk dat u een prettig verblijft heeft en geïnspireerd vertrekt. Daarom is er afgelopen jaar veel werk gestoken in het vernieuwde bezoekerscentrum. Het vernieuwde bezoekerscentrum is met veel zorg voor zowel de zeehond en zijn leefgebied als hergebruik en recycling samengesteld.

Happy Seal: Recycling & Bewustwording
Happy Seal is gestart om meer aandacht te geven aan vervuiling en recycling. Zeehondencentrum Pieterburen heeft daarvoor iets unieks gedaan. Nooit eerder werd er zoveel afval in de vorm van visnetten gedaan aangeboden aan een plastic-recycling bedrijf. Deze visnetten worden gebruikt om grondstoffen te maken voor nieuwe producten. Op een aantal plekken langs de kust hebben we zeecontainers neergezet waar vissers kapotte netten en (stukken) net dat ze opvissen kunnen achterlaten. Wij halen deze netten op. Deze netten worden voor recycling gebruik.

In Pieterburen gaan we verder dan recycling van kapotte visnetten. Het vernieuwde bezoekerscentrum is ontworpen met een focus op recycling, vermindering van vervuiling en hergebruik.

Pallets als stevige basis
De wanden en informatieblokken zijn gemaakt van pallets en pallethout. Er zijn bijna tweehonderd pallets gebruikt om deze expositie neer te zetten. De pallets zijn op een enkele na, nog volledig intact en kunnen daarom bijna allemaal hergebruikt worden.

Van gasontlading naar LED
Een grote besparing op energieuitgave is ingezet door over te stappen naar nieuwe lampen. Alle gasontladingslampen in het bezoekerscentrum zijn vervangen door ledlampen. LED lampen gebruiken maar een tiende van de energie voor elk uur dat ze aan staan. Daarnaast hebben ledlampen ongeveer 50.000 branduren. Dit is vijf keer langer dan gasontladingslampen en maar liefst 50 keer langer dan de gewone gloeilamp.

Koffers met een verhaal
Door het bezoekerscentrum heen staan koffers met een verhaal. Sommige koffers zijn geschonken door donateurs en bezoekers andere hebben we tweedehands gekocht. De originele oude hutkoffers zijn aangepast voor een nieuw avontuur. Zijn wij klaar met deze koffers dan zijn ze zo weer terug in hun oude staat en zullen ze verder reizen.

Koffie, thee en iets lekkers
In het horecahoekje van het bezoekerscentrum doen we aan zelfbediening. Onze fairtrade koffie wordt vers gemalen. Ook de thee, melk en suiker zijn eerlijk verhandeld en chocolade komt van Tony’s chocolonely.
Koffie: biologische koffie van Café Salento
Thee: Tea of life
Voor erin / erbij: Zuivelrijck
Chocola: Tony's Chocolonely
Koekjes: biologische koekjes van Billy's Farm

Kaartjes met korting

Kaartjes met korting

Kom zeehonden kijken in Pieterburen! Koop je entreekaartjes nu ook online en ontvang korting!

Koop je kaartje

Donateurs gratis

Donateurs gratis

Ben je donateur? Dan heb je natuurlijk gratis toegang met het hele gezin en kun je langskomen zo vaak je wilt.

Word donateur

Jaarkaart

Jaarkaart

Wil je vaker op bezoek komen? Dan is een jaarkaart misschien voordeliger voor jou (en je gezin).

Kijk verder