Zeehondencentrum Pieterburen bestaat 50 jaar. Sinds 1971 zet men zich in voor het welzijn van zeehonden. Destijds begon dat met een teiltje in de achtertuin en is uitgegroeid naar het grootste zeehondenziekenhuis van Europa met internationale bekendheid en een bredere doelstelling dat zich naast professionele opvang richt op de bescherming van het leefgebied van de zeehond, de Waddenzee.

Toen de opvang van zeehonden begon was de bontjacht een paar jaar verboden en zwommen er in Nederland naar schatting nog maar 500 zeehonden rond. Deze kleine populatie stond onder druk van de nasleep van de jacht, deltawerken en bovenal, chemische vervuiling van het zeewater. Mede door de inspanningen van alle opvangcentra langs de Waddenzee heeft de zeehond het gered.

Door de uitbraak van het zeehondenvirus in 1988 raakte het centrum in Pieterburen nauw betrokken bij wetenschappelijk onderzoek. Viroloog Ab Osterhaus ontdekte het tot dan toe onbekende virus in een samenwerking met het Zeehondencentrum. Sindsdien worden er hoogwaardige zorgprotocollen toegepast in het ziekenhuis en ontwikkelde het centrum speciale behandelmethoden voor zeehonden. Zo kent het centrum een eigen zeehondenanesthesie-team, een operatiekamer en een eigen veterinair laboratorium.

Met recht is Pieterburen een zeehondenziekenhuis te noemen en kan de beste zorg bieden die een zeehond zich maar wensen. Tegelijkertijd heeft het Zeehondencentrum de stellige overtuiging dat de beste plek voor de zeehond een gezonde zee is. Daarom spant het centrum zich in om opvang te voorkomen door zich juist te richten op voorlichting en educatie. De afgelopen jaren kenmerkte zich dat door het voorkomen van verstoring van zeehondenmoeders en pups, schoon houden van kusten en een bewustzijn creƫren dat de zeehond het grootste roofdier van Nederland is.

Gemiddeld worden er jaarlijks nu zo'n 300 zeehonden opgevangen en weer gezond en wel vrij gelaten. De zeehond staat in Nederland aan de top van de voedselketen en is daardoor een graadmeter voor de gezondheid van de zee. Het Zeehondencentrum is er daarom op ingesteld om nog eens minstens 50 jaar zich wetenschappelijk en professioneel verder te ontwikkelen. De wens is om dit te doen in een nieuw centrum, met als doel goed werk te doen voor de zeehonden en het behoud van het prachtige ecosysteem dat wij als mens met de zeehond delen: de Waddenzee. 

in woord en beeld

In 50 stappen door het bezoekerscentrum ontdek je onze geschiedenis. Online kun je de tijdlijn bekijken waar we beginnen met de eerste stappen en gedurende dit jubileumjaar zul je hier steeds meer hoogtepunten kunnen vinden.

 

TIJDLIJN

 

Het Zeehondencentrum door de jaren heen

Plattegrond 2021 web

 1. Intake zeehonden 6. Viskeuken, apotheek en operatieruimte 11. Technische ruimte
 2. Cinema 7. Fase 2 zeehondenopvang 12. Wisselende expositie
 3. Waterzuivering 8. Fase 3 zeehondenopvang 13. Waddentuin
 4. Fase 1 zeehondenopvang 9. Kantoren dierenartsen en verzorgers 14. Zomerpaviljoen
 5. Bezoekerscentrum 10. Studenten campus 15. Waddenspeelplaats

 

1971 2021

Vier met ons mee

50 jaar zeehondenopvang

50 jaar zeehondenopvang

In 50 jaar van een teiltje naar de Waddenzee. Ga mee door de geschiedenis en ontdek hoe het Zeehondencentrum is uitgegroeid tot het grootste gespecialiseerde zeehondenziekenhuis van Europa, te zien in woord en beeld.

Lees verder

Limited Editions

Limited Editions

Speciaal voor ons feestje hebben we limited edition items laten maken met een ontwerp van onze eigen Aline. Met deze wear maak jij je statement dat je een supporter bent van 50 jaar zeehondenopvang en gaat voor een gezonde zeehond in een schone zee.

SHOP NU

Feestelijke activiteiten

Feestelijke activiteiten

We vieren een feestje met leuke spelletjes en activiteiten die je online kunt doen en nog meer feestelijke activiteiten zodra je weer op bezoek mag komen. Hier vind je binnenkort leuke downloads, online activiteiten en acties. Doe je mee?

KIJK VERDER