Skip to main content

Moederschaps aanpak van zeehonden

Een van de onderzoeken die we doen in de Dollard, is het observeren van tien zeehondenmoeders. Er wordt over meerdere jaren gekeken of hun manier van moeder zijn veranderd. Ze kijken bijvoorbeeld of moederzeehond meer of minder pups van andere moeders voedt. En of ze altijd dezelfde pups voert of dat dit ook verschilt. Daarnaast wordt er onderzocht of zeehondenmoeders elkaar pups melk geven. Deze dingen bij elkaar noemen we de moederschaps aanpak. 

Laatst geupdate op 18-12-2023
Zeehond - moeder en pup zogen

Allonursing, wat is dat?

Allonursing betekent dat een zeehond moedermelk geeft aan een pup van een andere zeehond. De reden van Allonursing bij zeehonden blijft onbekend, melk geven kost namelijk enorm veel energie voor een zeehondenmoeder. Ook is er een groter risico dat moeders, andere pups ziek kunnen maken. Daarom is dit voor ons een belangrijk onderwerp om te onderzoeken.

Waarom doen zeehonden aan allonursing?

Er zijn vijf verschillende verwachtingen die onze onderzoekers hebben bedacht waarom zeehonden ook andere pups verzorgen:

  1. Allonursing is het gevolg van ongepast gedrag van een moederzeehond.
  2. Zeehondenmoeders wisselen af om de jongen van elkaar te verzorgen.
  3. Vrouwtjes verzorgen pups van een andere zeehondenmoeder omdat het goed zou zijn voor hun gezondheid.
  4. Vrouwtjes voeden pups van andere moeders om extra melk weg te geven die hun eigen pup niet gedronken heeft.
  5. Onervaren zeehonden geven spontaan melk zonder zwanger te zijn, of omdat ze hun jongen verloren zijn.

Dit onderzoek doen we tijdens onze observatie in de Dollard: de periode waarin gewone zeehonden hun pups krijgen. Er worden filmpjes gemaakt van de moeders die melk geven. Met foto identificatie kunnen we de verschillende pups herkennen.