Skip to main content

Albinisme

Je hebt vast wel eens gehoord van het woord albino. Waarschijnlijk denk je nu aan witte ratten of witte konijnen met rode ogen. Ook zijn er mensen met albinisme. Maar wist je dat er ook albino zeehonden zijn? In dit artikel lees je over wat albinisme inhoudt en hoe dat er bij zeehonden uitziet.

Laatst geupdate op 16-01-2023
 • Albino zeehond
 • Zeehond met rode ogen - albino
 • Albinisme bij zeehonden

  Wat is albinisme?

  Albinisme, de tegenhanger van melanisme , is een zeldzame afwijking waarbij weinig tot helemaal geen pigment melanine wordt gemaakt [1]. Zonder pigment zien de huidskleur, haar en ogen er anders uit. Meestal zijn bij albino dieren de ogen rood en de vacht wit, maar dat is niet altijd zo. Er zijn meerdere vormen van albinisme met verschillen in haar-, huids- en oogkleur.

  Voor zover bekend hebben wij minimaal zeven albino zeehonden opgevangen.Zeehond Sealas is hiervan het meest recente geval (2017). 

  Deels albino?

  Wij hebben verschillende vormen van albino zeehonden in de opvang gehad. Een van de variaties heet oculair albinisme. Zeehond Sealas is daar een goed voorbeeld van. Bij oculair albinisme zijn het vooral de ogen waarbij het pigment melanine ontbreekt. Daarom hebben deze albino zeehonden wel de rode ogen, maar bijvoorbeeld geen witte vacht. De vacht is wel lichter van kleur dan bij de soortgenoten.

  Albino zeehond in Pieterburen

  Albino zeehonden gevoelig voor licht

  Albino zeehonden zijn gevoeliger voor licht en gedragen zich daardoor anders. We zagen bij zeehond Sealas dat zij boven water haar ogen dichtdeed om haar ogen te beschermen voor de zon . De zon is gevaarlijk voor de gevoelige huid en ogen van albino dieren. Om te jagen maakt het niet veel uit voor een zeehond, want zeehonden jager onder water en daarbij zijn hun snorharen meer van belang dan hun ogen. Maar boven water lopen ze meer risico op schade van de zon.

  Leucisme

  Dan heb je ook nog leucisme. Bij leucisme wordt het pigment melanine wel aangemaakt, maar het komt niet tot uiting in de vacht of huid. Dit betekent dat alleen de vacht lichter van kleur is en de ogen wel normaal gekleurd zijn. De ogen van deze zeehonden zijn in ieder geval minder gevoelig voor de zon dan die van albino zeehonden. In 2009 vingen wij een leucistische zeehond op, die de toepasselijke naam Golden Queen kreeg.

  Leucisme bij zeehonden

  Bekijk deze video

  Wil je zien hoe zo’n albino zeehond eruitziet? Bekijk dan onderstaande video van zeehond Sealas bij ons in de opvang:

  Bronnen
  1. Fertl, D., & Rosel, P. E. (2009). Albinism. Encyclopedia of Marine Mammals, 24–26. doi:10.1016/b978-0-12-373553-9.00006-7