Al vijftig jaar lang vangt Zeehondencentrum Pieterburen zieke, zwakke en verweesde zeehonden op. Veel zeehonden herstellen bij ons door goede voeding en medicatie. Maar soms is dat niet voldoende en is er een operatie nodig. Misschien ken je zeehond Destructor nog wel? Via een endoscoop is een vishaak verwijderd en kon hij na zijn herstel weer vrijgelaten worden in de Waddenzee! De operatiekamer van het Zeehondencentrum is nodig aan vervanging toe. De kosten worden geschat op €48.300. Help jij ons mee?

 

Waarom is de operatiekamer aan vervanging toe?

In de huidige operatiekamer in het Zeehondencentrum kunnen de meest gangbare operaties zonder problemen worden uitgevoerd. Destijds is de operatiekamer ontstaan doordat een groot deel van de apparaten zijn gedoneerd door ziekenhuizen en praktijken. Deze apparaten worden nu écht te oud om in de toekomst de operaties goed te kunnen blijven uitvoeren. Sommige onderdelen zijn in slechte staat of missen functionaliteiten. Voor de specialistische operaties brengen ondersteunende artsen eigen materiaal mee, idealiter zou het Zeehondencentrum dit materiaal zelf in huis willen hebben.

 

HELP MEE 

 

Een illustratie van onze operatiekamer

 

Welke onderdelen aan de operatiekamer worden vervangen?

Onze dierenartsen Ana, Anna en Stella hebben de wens om de basisonderdelen te vernieuwen in de operatiekamer. Dit betekent bijvoorbeeld een goede operatietafel die stevig en breed genoeg is, een operatie lamp zonder duct tape, een warmtedeken en goede stoelen voor de artsen. Om de operaties te kunnen uitvoeren is er gereedschap nodig, zoals klein gereedschap en een sterilisator om operatiemateriaal schoon te maken.

De wens daarna is om ook grotere apparaten aan te schaffen die de operaties zullen verbeteren en makkelijker maken, voor zowel de dierenartsen als voor de zeehonden. Dit zijn een echograaf (om echo’s te kunnen maken), een endoscoop (een camera voor onderzoek in het lichaam) en een probe pulsioxymeter (apparatuur om hartslag en zuurstof te kunnen meten).

Kosten operatiekamer:

  • Operatietafel: €4.000
  • Operatielamp: €8.000
  • Stoelen: €300
  • Warmtedeken: €100
  • Instrumenten: €200
  • Sterilisator: €5.000
  • Echograaf: €15.000
  • Endoscoop: €10.000
  • Probe pulsioxymeter: €700
  • Ventilator: €5.000

 

Voor de operatiekamer voor zeehonden hebben we in totaal €48.300 nodig. Hiermee kunnen de dierenartsen tientallen jaren vooruit en vele zeehonden in nood helpen met de nodige operaties. Help jij ons mee om dit bedrag bij elkaar te halen?

 

DONEER 

 

Klik op één van de blokken onderaan de pagina voor meer informatie over de verschillende apparaten en klein materiaal voor de operatiekamer.

Het basismateriaal

Het basismateriaal

Voor elke operatie hebben de dierenartsen een aantal basisonderdelen nodig. Een operatietafel, -lamp en stoelen zijn essentieel. Het materiaal dat nu gebruikt wordt, is verouderd of valt (bijna) uit elkaar. Ook is er voor iedere operatie een warmtedeken nodig, waardoor ook deze bij de basis van een operatiekamer hoort.

Lees meer...
De instrumenten

De instrumenten

De instrumenten die voor iedere operatie nodig zijn – zoals klemmetjes en bottensnijders – leent het zeehondencentrum momenteel van een dierenkliniek. De dierenartsen zouden deze instrumenten graag zelf in huis hebben. Hetzelfde geldt voor een autoclaaf, een machine die de instrumenten reinigt voor iedere operatie.

Lees meer...
Specialistische items

Specialistische items

Soms heeft een zeehond een specifieke operatie nodig, zoals bijvoorbeeld voor het verwijderen van een vishaak. Voor deze specialistische operaties zijn ook specialistische apparaten nodig, zoals een endoscoop (een camera om in het lichaam te kunnen kijken), een probe pulsioxymeter (een hartslag- en zuurstofsaturatiemeter) en een ventilator (om de zeehond te beademen).

Lees meer...