Met veel hulp van vrijwilligers hebben is er al veel van de Waddenkust opgeruimd. Omdat op dit moment nog niet alle containers zijn geborgen en het weer onstuimig is, kunnen er iedere dag nog plekken ontstaan waar (plastic) afval ligt. Dagelijks krijgen we nog veel vragen over hoe en waar je kunt meehelpen. Bekijk de onderstaande vaak gestelde vragen (FAQ). Staat je vraag er niet tussen? Dan kun je ons bellen of via Facebook en email een bericht sturen.

Goed voorbereid is het halve werk
Het is verstandig je goed voor te bereiden wanneer je op pad wilt om schoon te maken. Dit geldt zowel voor wanneer je op eigen initiatief gaat, als wanneer je mee gaat met een gecoördineerde schoonmaakactie.

Waar kun je meehelpen?
Wanneer er gecoördineerde schoonmaakacties, dan wordt dit kenbaar gemaakt via website, mailing en social media. Op eigen initiatief kun je ook gaan schoonmaken langs de Friese en Groningse kust. Vanwege de veiligheid en de kwetsbaarheid van het gebied, zijn de kwelders verboden terrein zonder begeleiding van een terreinbeheerder. Daarnaast zijn er af en toe ook boottochten naar zandplaten om afval op te ruimen. Bekijk hier de actuele informatie >>

Kan ik me ergens aanmelden om te helpen schoonmaken?
Wanneer je je emailadres hier achterlaat ontvang je een e-mail wanneer er nieuwe gecoördineerde schoonmaakacties zijn.

Waar kan ik het afval kwijt?
De Milieudienst van de Gemeente Groningen heeft snel na de containerramp een aantal containers geplaatst waar gevonden afval in kan worden gegooid.

Je afval kun je kwijt in de containers die op de Kitesurfparking staan aan de westkant van de sluizen van Lauwersoog en op de parkeerplaats van het Zeehondencentrum in Pieterburen.

container locaties

NNRD heeft ook containers geplaatst bij Moddergat en Wierum en Waterschap Noorderzijlvest heeft langs de gehele Groningse dijk “bigbags” neergezet waar je het verzamelde afval ook kwijt kan.

Welke kleding doe ik aan?
Trek warme kleding aan, eventueel meerdere lagen aan kledingstukken. Mocht je het te warm hebben dan kun je altijd nog iets uittrekken. Trek laarzen of oude schoenen aan die vies mogen worden. Het is ook verstandig (werk)handschoenen aan te trekken.

Zijn er facilitaire voorzieningen?
Op de meeste plekken waar er afval ligt zijn geen wc’s of plekken waar je je kunt opfrissen. Soms zijn er uitzonderingen, zoals bij de schoonmaakactie op 12 februari bij Noordpolderzijl waar een groep vrijwilligers zich verzamelde bij café ’t Zielhoes.

Moet ik eten en drinken zelf meenemen?
Neem zelf altijd je eigen eten en drinken mee. Het kan voorkomen dat er koffie, thee, soep, broodjes etc. worden aangeboden maar dat is niet gegarandeerd bij elke schoonmaakactie.

Zijn er schoonmaakspullen aanwezig?
Neem zelf zakken mee die je kunt vullen met afval. Wanneer het een georganiseerde schoonmaakacties is dan zijn er ook schoonmaakspullen aanwezig.

 

Hoe nu verder…?

Dagelijks overleg CoPI
Het Zeehondencentrum schuift zo mogelijk dagelijks aan bij de CoPI overleggen. Commando Plaats Incident of CoPI is in Nederland de benaming van de operationele leiding op de plaats van een incident volgens de Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure. Dit commandocentrum zit in Groningen. Bij het overleg zitten onder andere ook Waterschap Noorderzijlvest en Rijkswaterstaat om zodoende gezamenlijk de krachten te bundelen om de Waddenzee weer (plastic) afval vrij te krijgen. Onze rol is die van het organiseren van gecoördineerde schoonmaakacties.

Onderzoek Waddenplastic via Rijksuniversiteit
Het Rijksuniversiteit is een onderzoek gestart naar de plastic korrels die zijn aangespoeld om zodoende de gevolgen in kaart te brengen. Wil je ook meehelpen aan het onderzoek? Je kunt eenvoudig via deze link je locatie doorgeven en aangeven hoeveel plastic bolletjes en ander plastic je hebt gevonden. 

 

Opruimen in de kwelders

Opruimen van afval kan gevaarlijk zijn voor vrijwilligers en de natuur. In kwetsbare gebieden, zoals kwelders, kunnen ongecoördineerde acties grote schade doen aan de natuur als daar geen toezicht is. Lees de aanvullende informatie en laten we met elkaar op verantwoorde wijze zorg dragen voor de schoonmaak en de kwetsbare natuur.

Van de terreinbeheerders en RWS: "Via diverse media wordt opgeroepen om in kwelders en langs landaanwinning werken op te ruimen. Deze habitats zijn vaak extra kwetsbaar vanwege vegetatie en aanwezige schelpdieren. Daarnaast kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan omdat op die locaties diep slik voorkomt. Bij harde wind en hoge waterstanden kan vuil vanuit de kwelders met het water tot aan de dijkvoet spoelen. Terreinbeheerders wachten meestal dergelijke vloeden af zodat men niet onnodig kwelders hoeft te betreden om op te ruimen. Verder is de verwachting dat er  nog meer vanuit zee aan zal spoelen.

Advies: betreed de kwetsbare slijkige delen van de kwelder niet en wacht de hoge tijen af. Vermoedelijk ligt het vuil daarna aan de dijkvoet. Mocht er na de hoge tijen wel vuil in de kwelders achterblijven dan kan het dan in 1 keer geruimd worden onder begeleiding van de terreinbeheerders. Op deze manier betreed men kwelders slechts minimaal.

Veiligheid: personen met kennis van zaken zoals terreinbeheerders, professionele opruimteams en wadloopgidsen kunnen kwelders en landaanwinning werken schoonmaken omdat de kans dat zij vastraken in slik minimaal is. Wel dient men rekening te houden met kwetsbare vegetatie en dienen er geen “loopsporen” te ontstaan door betreding. Lopen langs strekdammen kan wel!

Hoogwatervluchtplaatsen: ruimen van vuil dient zoveel als mogelijk tijdens laagwaterperiodes gedaan worden. Ook is het aan te raden om geclusterd te ruimen zodat hoogwatervluchtplaatsen niet allen tegelijkertijd verontrust worden. Vuilruimen is belangrijk maar vogels hebben hun rust ook hard nodig."

opruimactie wadden 2

Opruimactie Wadden

Actuele locaties

Actuele locaties

Als je mee wilt helpen bij het opruimen kun je hier een overzicht van data en locaties vinden waar de gecoördineerde acties plaatsvinden en waar de verzamelpunten zijn.

Lees verder

Belangrijke informatie

Belangrijke informatie

Het opruimen kan gevaarlijk zijn voor vrijwilligers en natuur. Lees de informatie zodat we met elkaar op verantwoorde wijze zorg dragen voor de kwetsbare natuur.

Lees verder

Help mee!

Help mee!

We kunnen dit niet alleen. Jouw hulp is heel hard nodig op meerdere manieren! Ook als je niet zelf kunt komen opruimen, kun je nog steeds de andere vrijwilligers ondersteunen. Help je mee?

Lees verder