Wij zijn een ziekenhuis voor zeehonden. In de opvang verblijven uitsluitend dieren die om welke reden dan ook ziek, gewond of in de problemen zijn geraakt. Ons doel is om deze dieren weer gezond en aangesterkt terug naar zee te brengen. Ons zeehondencentrum is wereldwijd één van de meest vooraanstaande opvangcentra als het gaat om de opvang en rehabilitatie van zeehonden. Stagiaires en vrijwilligers komen vanuit de hele wereld om ervaring op te doen of om zich te specialiseren.

De zeehond in Nederland staat bovenaan de voedselketen, hij is daarmee de graadmeter van onze zee. Als het goed gaat met de zeehond gaat het goed met de zee. Jaarlijks helpen wij rond de 500 zeehonden die meestal door menselijk toedoen in de problemen zijn geraakt. Geen enkel dier blijft permanent in de opvang. Zeehonden zijn wilde dieren en horen thuis in zee.

 

Gestrande Zeehonden

Zeehonden zijn gestroomlijnde snelle jagers onder water, maar bewegen op het land een beetje klunzig. Ze rollen wat en hobbelen als enorme rupsen over het zand. Een manier van voortbewegen die ook wel robben word genoemd. Gezonde zeehonden vluchten het water in als mensen of andere dieren die ze verstoren.

Als een dier erg verzwakt, ziek of nog erg jong is kan het zijn dat de zeehond niet beweegt als je dichterbij komt. Zie dit alsjeblieft niet als een uitnodiging om dichterbij te komen. Bij twijfel over de gezondheid van een zeehond op het land zijn wij te bereiken op:  0595 -  526 526.

Opvang

Opvang

Per jaar vangen we honderden zeehonden op die, vaak door menselijk toedoen, in de problemen zijn geraakt. Gewond, ziek of verweesd. Wij helpen iedere zeehond in nood en laten ze weer vrij als ze herstelt zijn. Geen enkel dier blijft permanent in opvang.

Lees verder

Educatie

Educatie

Wij brengen leren over de Waddenzee en haar grootste bewoners, de zeehonden, tot leven! We hebben alles in huis om leerlingen de lesstof over de zeehond en zijn leefgebied in levende lijve te laten ervaren. Kijk snel verder voor ons gehele aanbod voor scholen.

Lees verder

Onderzoek

Onderzoek

We streven er naar het welzijn van zowel de zeehonden in het wild als in de opvang te waarborgen. Daarom doen wij wetenschappelijk onderzoek naar de wilde zeehonden en ons proces in de opvang. De resultaten helpen ons de zorg te verbeteren.

Lees verder

Wil jij ons ook helpen?

We kunnen niet zonder de hulp van de mensen die ons steunen.

Wil jij je ook inzetten voor de zeehonden? Dat kan op heel veel manieren!

En wist je dat donateurs gratis toegang hebben met het hele gezin?

lees meer