Per jaar vangen we honderden Grijze- en Gewone zeehonden in Pieterburen op die, vaak door menselijk toedoen, in de problemen zijn geraakt. Gewond, ziek of verweesd. Wij helpen iedere zeehond in nood en laten ze weer vrij als ze hersteld zijn. Geen enkel dier blijft permanent in opvang.

EHBZ

EHBZ staat voor Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren. Ons EHBZ-netwerk bestaat uit vrijwilligers die in Pieterburen zijn opgeleid om eerste hulp te geven aan zeehonden en andere zeezoogdieren. Deze opleiding bestaat uit twee onderdelen. In het eerste deel wordt veel aandacht besteed aan het herkennen van zeehondengedrag, ziektes en andere aandoeningen bij zeehonden. In het tweede gedeelte worden de praktische vaardigheden aangeleerd die nodig zijn voor het werken met zeehonden.


Zeehondenhulp ter plaatse

Gelukkig hoeft niet elke zeehond mee naar Pieterburen. Soms is het genoeg om de zeehond ter plaatse te helpen. Bij twijfel mag er natuurlijk ook gebeld worden. Dit kan de redding van de zeehond zijn. Heb je een zeehond gevonden bel dan 0595-526526 (24 uur per dag).


Binnenkomst van zeehonden

Zeehonden worden overgebracht naar het zeehondencentrum waar ze in de intakeruimte door een arts en een verzorger worden opgewacht. Zij gaan direct aan de slag om het lichaam en de lichaamsfuncties van de zeehond te meten. Wonden worden verzorgd en ook het gedrag van het dier wordt goed in de gaten gehouden.

Zeehonden die in Pieterburen komen krijgen een merkje van het centrum. Op dit unieke merkje staat een jaartal en een nummer waardoor we alle zeehonden goed kunnen herkennen.