Skip to main content

Veel gestelde vragen van vrijwilligers

Wil jij vrijwilliger worden bij het Zeehondencentrum? Wat leuk! Lees hier de veel gestelde vragen van vrijwilligers, alles wat je moet weten voordat je aanmeld. Heb je geen antwoord op je vraag gevonden? Dan kun je contact opnemen met onze vrijwilligerscoordinator, Vicky Stoneman: victoria.stoneman@zeehondencentrum.nl. Hopelijk tot gauw! 

Aan welke eisen moet ik voldoen om me aan te melden?

Er zijn geen specifieke eisen. Het kan in je voordeel werken als je een achtergrond in de dierenzorg hebt, of ervaring in een rehabilitatiecentrum. Voor onze afdeling in de zeehondenzorg gebeurt het niet vaak dat mensen al ervaring met zeehonden hebben. Zelfs als iemand dat wel heeft, zijn ze nieuw in onze manier van werken. Er zit daarom geen verschil in de training die je krijgt.

Worden de vrijwilligers/stagiares betaald?

Nee, alle vrijwilligers- en stageplekken zijn onbetaald.

Wat is het verschil tussen een vrijwilliger en een stagiair?

Een vrijwilliger komt hier op eigen initiatief, terwijl een stagiair vaak in opdracht van zijn of haar opleiding komt. Wij maken geen onderscheid in de taken van vrijwilligers of stagiaires. Het is wel zo dat de taken voor een stagiair worden aangepast op hun opdracht.

Zijn er leeftijdsbeperkingen?

Ja, voor de afdeling zeehondenzorg is de minimumleeftijd 18 jaar. Dit vanwege het fysiek en soms emotioneel zware werk en de flexibele werktijden. Er zijn wettelijke beperkingen voor jongeren onder de 18 jaar in op welke tijden zij mogen werken. De werktijden van de zeehondenzorg kunnen daarbuiten vallen.

Hoe lang is de minimale en maximale verblijfsduur?

De minimale verblijfsduur is 8 weken en de maximale verblijfsduur is 24 weken.

Hoeveel dagen en uren per week moet ik beschikbaar zijn om in de zeehondenzorg te werken?

5 dagen per week, 8 uur per dag. Als zeehondenziekenhuis moeten we flexibel zijn vanwege de hoeveelheid patiënten, de ernst van die patiënten en de vereiste taken naast het direct werken met de patiënten.

Is er huisvesting mogelijk? Zo ja, wat zijn de kosten en voorwaarden?

Ja, we hebben op ons terrein een eigen campus. Je moet minimaal 18 jaar zijn om op de campus te verblijven. Wij vragen 100 euro per week voor het verblijven hier. Dit is inclusief alle dagelijkse maaltijden, water, gas, elektriciteit en een bed in een van de gedeelde kamers. Er zijn 4 slaapkamers, 2 gedeelde douche- en toiletruimtes, een wasmachine en droger en een grote woon/eetkamer. Ook is er Wi-Fi in de hele campus. De campus is uitsluitend toegankelijk voor geaccepteerde en geautoriseerde vrijwilligers/stagiaires. Zowel bezoekers als medewerkers mogen niet in deze ruimte komen.

Is het verplicht om op de campus te verblijven of kan ik zelf een woning zoeken?

Je hoeft niet op de campus te verblijven. Als je in de omgeving een plek kunt vinden waar je gemakkelijk van en naar het Pieterburen kunt reizen, mag dat. In dat geval hoef je niets aan ons centrum te betalen, maar moet je er wel rekening mee houden dat je je eigen eten meeneemt voor de pauze/lunch.

Accepteert het Zeehondencentrum personen van buiten de EU?

Ja, hoewel je altijd eerst de visumvoorwaarden van je eigen land moet controleren voordat je een aanvraag indient.

Moet ik Engels kunnen spreken?

Ja, het spreken en begrijpen van de Engelse taal is verplicht. We zijn een internationale organisatie. De officiële taal van ons centrum is Engels, dit zorgt ervoor dat iedereen elkaar begrijpt en zich welkom voelt. Dit wordt beoordeeld tijdens het sollicitatiegesprek.

Is er een mogelijkheid om op meerdere afdelingen te werken?

Het is mogelijk om op meerdere afdelingen te werken, zoals zeehondenzorg en in het bezoekerscentrum. Je kunt je dit laten weten in je aanmelding. We kunnen voor maximaal 2 afdelingen een combinatie rooster te maken. Voorbeeld: zeehondenzorg drie dagen per week en bezoekerscentrum twee dagen per week.

Ik ben geïnteresseerd in de stage in diergeneeskunde, is dit anders dan de rol van zeehondenverzorger?

Ja, je moet een dierenarts of een student diergeneeskunde zijn in het laatste jaar. Er zijn twee posities beschikbaar en de verblijfsduur is een jaar, geen uitzonderingen. De functie begint meestal rond april en de andere rond oktober van elk jaar. Wanneer de sollicitatieperiode open is, worden advertenties geplaatst op onze website en via onze social media, dit is meestal rond juni. Heb je vragen of wil je toegevoegd worden aan de lijst van geïnteresseerden, stuur dan een e-mail naar: vet@zeehondencentrum.nl

Wanneer is de drukste tijd van het jaar in de zeehondenzorg?

Er zijn twee drukke periodes in een jaar. Van december tot maart: de longwormpatiënten van gewone zeehonden en pups van grijze zeehonden. En van juni tot september: gewone zeehondenpups d en gewonde grijze of gewone zeehonden door visnetten of afval. De rest van het jaar hebben we nog steeds patiënten te verzorgen, maar is het veel minder druk. We hebben dan minder vrijwilligers nodig.

Hoe lang na het versturen van mijn sollicitatie ontvang ik een reactie?

Maximaal 1 week.

Hoe lang na een gesprek (Skype of face to face) krijg ik te horen of ik ben aangenomen?

Maximaal 1 week.

Kan ik een jaar van tevoren solliciteren?

Ja, er is altijd het huidig jaarplan plus de data van het volgende jaarplan die je tijdens je sollicitatie kunt aanvragen.

Kan ik mijn schoolvakantiedagen/weken (Kerstmis, Pasen etc..) nog opnemen tijdens mijn stageperiode?

Helaas niet. We werken in een opvangcentrum en ziekenhuis voor zieke zeehonden. Dit is een dynamische werkomgeving. Daarom moeten we constant mensen in het rooster hebben om altijd zorg te kunnen leveren. Heb je al een vakantie gepland? Dan kun je het beste een andere tijd in het jaar aanvragen om te komen werken.

Ik heb een parttime baan in het weekend, is dat een probleem?

Als je dit naast vijf dagen in de week kunt doen, laat het weten in je sollicitatieformulier. Je moet wel rekening houden met reistijden, je eigen afspraken in het weekend en natuurlijk of dit haalbaar voor je is.

Een vriend/vriendin en ik willen samen stage lopen, kan dat?

We raden je aan om afzonderlijk van elkaar stage te lopen. Het lijkt spannend, maar vaak zien we dat mensen anders bij elkaar blijven en minder met de gehele groep omgaan. Terwijl dit juist een van de leuke dingen aan deze werkperiode is! Ook merken we dat de leerervaring verbetert wanneer een groep juist elkaar moet leren kennen.

Waar moet ik rekening mee houden bij het werken rond wilde zieke zeehonden als het gaat om veiligheid en gezondheid.

Het is belangrijk om een eigen zorgverzekering te hebben om medische kosten te dekken. Het is belangrijk dat je gezond bent en een goede fysieke conditie hebt. Als je beperkingen hebt of medicijnen gebruikt die je taken kunnen beïnvloeden, moeten we daar vooraf van op de hoogte worden gesteld. Zo kunnen we kijken of er mogelijkheden zijn om met wat aanpassingen een persoonlijk schema te maken binnen onze werkomgeving.

Als je per ongeluk door een zeehond zou worden gebeten, moeten wij op de hoogte zijn van complicaties. Bijvoorbeeld een bepaalde bloedziekte of antibiotica die je niet mag hebben, we willen graag het advies van je huisarts weten.

Ik kan toch niet komen als vrijwilliger. Kan ik mijn geld terugkrijgen dat ik heb betaald voor mijn verblijf?

Ja. Als je 2 weken of meer voor de afgesproken aankomstdatum annuleert, krijgt je het volledige bedrag terug. Bij annulering binnen 2 weken voor aankomst ontvangt je 80% van het betaalde bedrag. Als je tijdens je verblijf besluit eerder te vertrekken, op eigen initiatief, omdat jenaar huis wordt gestuurd, ontvangt je 50% terug (behalve als je moet vertrekken ziekte of overlijden van een familielid, dan ontvangt het volledige bedrag).

Heb je geen antwoord op je vraag gevonden?

Neem dan contact op met onze vrijwilligerscoördinator, Vicky Stoneman: victoria.stoneman@zeehondencentrum.nl