Plastics

Er drijft steeds meer plastic rond in onze oceanen. Het meeste komt gek genoeg van afval wat op straat wordt gegooid en via regenputten en waterwegen zoals rivieren in zee terechtkomt. Ook bestaat een groot deel uit visnetten die per ongeluk kwijtraken of stiekem overboord worden gegooid. En wist je dat er ook een deel plastic afval ronddrijft wat je niet eens met het blote oog kan zien? Dit deel bestaat uit minuscule vezeltjes uit synthetische kleding en piepkleine plastic bolletjes uit cosmetische producten zoals douche scrub.

Plastic is een materiaal wat in de natuur niet volledig afbreekt. Het bestaat uit meerdere chemische stoffen, en juist de toevoegingen die het tot een plastic maakt zijn vaak giftige stoffen die deze kunststof niet of nauwelijks afbreekbaar maakt. Wat wel kan gebeuren, vooral in zee, is dat het plastic door zonlicht en zout water steeds verder afbreekt totdat je het bijna niet meer kan zien. We noemen het dan microplastic. Waarschijnlijk zal het zo lang je leeft nooit helemaal verdwijnen.

In 1997 zeilde Oceanograaf Charles Moore van Hawaii naar Zuid Californië waarbij hij een ongebruikelijke route nam dwars door een gyre in het noorden van de Stille Oceaan. Een gyre is een grote cirkelvormige beweging van oceaanwater wat veroorzaakt wordt door het draaien van de aarde in combinatie met bepaalde zeestromingen. Hier zag Moore dagelijks stukken plastic langsdrijven. Toen hij terugkeerde om meer onderzoek te doen ontdekte hij dat hier een grotere hoeveelheid plastic dreef dan op andere plekken in de oceaan. Ook zag hij dat het plastic niet alleen op de oppervlakte dreef, maar ook in de waterkolom werd voortgestuwd. Moore noemde dit fenomeen de ‘plastic soep’, een term die tot de dag van vandaag over de hele wereld wordt gebruikt.

Zeedieren zoals zeehonden en zeevogels hebben niet altijd het vermogen om plastic afval en voedsel te onderscheiden. Hierdoor eten dieren als zeehonden en zeevogels plastic en raakt de maag verstopt waardoor verhongering of vergiftiging ontstaat. Daarnaast kunnen dieren verstrikt raken in plastic afval.

Met een groeiende economie en consumptie zal er naar verwachting ook steeds meer plastic in de omloop zijn. Een concrete oplossing is er helaas nog niet, wel zijn er verschillende initiatieven die de plastic soep willen opruimen zoals de startup The Ocean Cleanup. Bedrijven worden ook steeds bewuster in het produceren van materialen en producten en kiezen ervoor om maatschappelijk verantwoord te ondernemen.

Wil je weten wat je zelf kan doen om de plasticsoep te verminderen? Je kan bijvoorbeeld op plastic dieet gaan! De beste manier is namelijk om zelf minder plastic te gebruiken en daardoor minder afval te produceren. Daarnaast kun je ook meedoen met de door het Zeehondencentrum georganiseerde beach clean ups >