Skip to main content

Plastic soep

Plastic in zee heeft ernstige gevolgen voor al het leven in de zee en zelfs daarbuiten. De gezondheid van de zee heeft een enorme impact op onze eigen gezondheid. Daarom zetten wij ons in voor een plasticvrije zee. Doe je mee? Wat is plastic soep eigenlijk en waarom is het zo slecht voor de zeeën en de oceanen? Wij vertellen je meer over het ontstaan, de oorzaak en de gevolgen. En minstens zo belangrijk: wat je ertegen kan doen.

plastic bakje op strand

Impact plastic afval op zeehonden

Steeds vaker zien we dat zeehonden verstrikt raken in visnetten en bij ons in de opvang terecht komen. Daarnaast wordt het eten van zeehonden vervuild; vissen zien plastic aan als voedsel en ze eten het op. De zeehonden die deze vissen eten krijgen zo automatisch het plastic in hun lichaam. Of zeehonden slikken zelf rondzwervend plastic door. Dit plastic afval brengt schade toe aan de maag en ingewanden en het wordt niet verteerd. De maag zit ‘vol’ en zo kan het dier niet meer eten. 

Wat is plastic soep?

Je hebt vast wel eens gehoord van het woord ‘plastic soep’. Maar weet je ook waar dit woord vandaan komt? In de Stille oceaan, de zee tussen Azië, Australië en Amerika, is een eiland ontstaan van zo’n 79.000.000 kilo afval dat bij elkaar blijft drijft. Het gaat om een gebied dat 3 keer zo groot is als Frankrijk! Dit zijn omschrijvingen die erg moeilijk voor te stellen zijn, maar het is wel duidelijk dat het om een gigantische hoop plastic afval gaat. Deze plasticverzameling in zee werd als eerst de plastic soep genoemd. 

Oorzaken van plastic soep

Wat veroorzaakt de plastic soep? Dat doen wij. De mens. Wij maken de plastic producten en laten ze in de natuur belanden. Via verschillende omwegen zoals de wind, riolen, grachten of rivieren komt het afval uiteindelijk terecht in zee. Slechts een klein deel belandt er rechtstreeks.

Van macroplastic naar microplastic (en nanoplastic) 

Plastic dat drijft in de zee zal in de loop van de tijd steeds verder afbreken. Marcoplastic breekt af naar microplastic (kleiner dan 5 mm). En uiteindelijk zal microplastic verder afbreken naar nanoplastic (kleiner dan 100 nanometer). Gevaarlijke stoffen die met het blote oog niet zijn te zien hebben desastreuze gevolgen voor al het leven in de zee. En het leven dat afhankelijk is van de zee. Waaronder wij mensen.