Lichaam & gezondheid

De zeehond is een perfecte duikboot, op het land beweegt hij onhandig maar in het water is hij razendsnel. Hij jaagt met zijn snorharen en kan heel lang onder water blijven. Hij kan zelfs onder water slapen! Er is veel verschil tussen Gewone zeehonden en Grijze zeehonden, bijvoorbeeld wanneer ze hun pups krijgen, wat ze eten en waar ze leven.

In het eerste levensjaar is een zeehond vatbaar voor longworminfecties. Na de zoogperiode gaan jonge zeehonden zelf op zoek naar prooi en in deze periode raken zij vaak geïnfecteerd. Een aantal van hen wordt zo ziek dat ze zonder hulp niet kan overleven. Longworm is een parasiet die veel schade kan aanrichten aan de longen: de wormen leven op longweefsel en baren er hun larven waardoor de longen steeds verder worden aangetast.

Zo nu en dan vangt Zeehondencentrum Pieterburen bijzondere zeehonden op. In januari 2016 werd er een melanistische Grijze zeehond  (Halichoerus grypus) binnengebracht. Een mela-watte? Melanisme. Dat is de wetenschappelijke term die wordt gebruikt om dieren te omschrijven die geheel zwart van kleur zijn, omdat ze teveel van het pigment melanine aanmaken. In dit artikel lees je alles over wat melanisme is, of het erg is en waarom we het bij zeehonden niet zo vaak zien.

Over grote grijze mannen, volle blonde vrouwen en witte zeehondenpups
Als de winter met rappe schreden dichterbij komt is het voor velen van ons weer tijd om de verwarming wat hoger te zetten of de haard te vullen met brandhout. Lekker naar binnen om te schuilen voor regen, hagel, wind en de eerste witte vlokken. Voor de Grijze zeehond ziet het leven er dan heel anders uit. Voor hen is dit de tijd van het jaar dat vrouwtjes bevallen van hun witte zeehondenpups, weer of geen weer. En de mannetjes? Die liggen vol energie op de loer om de vrouwtjes te veroveren.