Zeehonden soorten & familie

Net zoals alle diersoorten, zijn zeehonden in een grote familie ingedeeld. Alle negentien zeehondensoorten behoren tot dezelfde grote familie: Phocidae. De manier waarop alle organismen zijn ingedeeld wordt fylogenie genoemd, waarbij alle soorten in stambomen zijn ingedeeld. Deze stambomen zijn belangrijk, want zo kan men zien hoe alle levende organismen aan elkaar gerelateerd zijn en welke soorten een voorouder gemeen hebben. Zo zijn de zeehonden gerelateerd aan twee andere families die ook heel bekend zijn: de zeeleeuwen en walrussen. Deze drie families worden gegroepeerd in de groep vinpotigen, ofwel Pinnipedia. In deze artikelen zullen de overeenkomsten en verschillen tussen die families wat beter bekeken worden.

Om beter te begrijpen hoe de familie van de zeehonden in relatie tot elkaar staan, is het belangrijk te begrijpen hoe hun stamboom eruitziet. Zeehonden behoren tot de orde Carnivora, een groep zoogdieren die andere dieren doodt en eet om te overleven.

Daarna splitst de stamboom van de zeehond zich af in de Pinnipedia, de vinpotigen. Dit zijn zoogdieren die in de zee naar hun prooi jagen. Ze hebben flippers in plaats van poten en hun relatief grote, kegelvormige lichamen zijn uitstekend aangepast op een leven in het water. Ook hebben alle families gemeen dat ze een dikke laag blubber onder hun huid hebben en hun staarten maar heel kort zijn.

De familie zeehonden (ook wel robben genoemd) omvat negentien verschillende soorten die over de hele wereld voorkomen. De meeste soorten zijn op de Noord- en Zuidpool te vinden, maar er zijn ook soorten die in warmere kustwateren leven. Ze leven vooral in het water en komen op het land om uit te rusten, te paren om pups te krijgen.

Onder Otariidae verstaan we de veertien soorten oorrobben. Deze familie wordt onderverdeeld in pelsrobben en zeeleeuwen, die qua uiterlijk en genetisch erg op elkaar lijken. Ze komen in de gehele Stille oceaan en in het zuiden van de Atlantische oceaan voor.

De laatste familie bevat slechts één soort: de walrus. Alle andere soorten in die familie zijn uitgestorven. Als er over walrussen gesproken wordt, gaat het dus om maar een soort: de walrus (Odobenus rosmarus). Walrussen leven vooral op de Noordpool maar komt ook wel in het subarctische gebied voor.

Geschreven door Aline Joustra, student Kust en Zeemanagement (Van Hall Larenstein) en Wolter Stam, Marien Bioloog

F.H. Fay, 1982. Ecology and Biology of the Pacific Walrus, Odobenus rosmarus divergens Illiger. North American Fauna, vol. 74, pp. 1-279.
R.R. Reeves et al - a, 2002. Pinnipeds, Guide to Marine Mammals of the World (pp. 49-53). New York, National Audubon Society.
R.R. Reeves et al - b, 2002. True Seals, Guide to Marine Mammals of the World (pp. 114-179). New York, National Audubon Society.
R.R. Reeves et al - c, 2002. Eared seals, Guide to Marine Mammals of the World (pp. 58-109). New York, National Audubon Society.
R.R. Reeves et al - d, 2002. Walrus, Guide to Marine Mammals of the World (pp. 110-113). New York, National Audubon Society.
Tree of Life, 2000. Carnivora. Retrieved from: http://tolweb.org/Carnivora/15971

Afbeeldingen van Pixabay en Wikimedia Commons