Sinds 2015 doen onderzoekers Bea en Marga veldonderzoek in de Dollard. Ze onderzoeken hier moederzeehonden van de gewone zeehond. Deze zeehonden komen naar het Dollardgebied om hun pup te baren en te zogen. Dit onderzoek levert waardevolle en inmiddels onmisbare inzichten voor onze missie: een gezonde zeehond in een gezonde zee.

In mei en juni, het geboorteseizoen van de gewone zeehond, komen verschillende zeehondenmoeders elk jaar terug. Een groot deel wordt herkent door de onderzoekers. Bea en Marga herkennen de zeehonden namelijk aan hun vlekkenpatroon. Voor hun onderzoek hebben ze de zeehonden een naam gegeven. 

Nieuw: je kunt een zeehond in de Dollard symbolisch adopteren! Bij deze adoptie ontvang je een certificaat van de zeehond, een poster met foto's van de zeehond en folder met informatie over het onderzoeksgebied. Daarnaast ontvang je elke twee weken een nieuwsbrief met informatie over de zeehonden in de Dollard.

Hieronder vind je een aantal gewone zeehonden die we verwachten weer te zien in de Dollard:

Moustache

Moustache

Soort: gewone zeehond
Betekenis naam: snor in het Frans
Voor het laatst gezien in de Dollard: 25 mei 2022
Over de zeehond: Moustache heeft een witte vlek aan de rechterkant van haar kop die op een snor lijkt. Ze ligt graag in het zonnetje. Als ze haar pup kwijt is dan kan ze wel uren blijven zoeken. Moustache is kortgeleden gespot en ze is opnieuw zwanger! We hopen haar te volgen samen met haar nieuwe pup.

ADOPTEER MIJ!

Botones

Botones

Soort: gewone zeehond
Betekenis naam: buttons of knoopjes in het Spaans
Voor het laatst gezien in de Dollard: 2021  
Over de zeehond: Botones haar vacht ziet er zo uit, dat het lijkt alsof ze knoopjes rond haar middel heeft. Vandaar de naam Botones. Bijna elk jaar komt ze terug naar de Dollard met een pup. Botones zit het liefst in het water, waar ze net als een krokodil met haar ogen en neus boven het water uitkomt.

WORDT VERVOLGD...

Caperucita

Caperucita

Soort: gewone zeehond
Betekenis naam: roodkapje in het Spaans
Voor het laatst gezien in de Dollard: juli 2021  
Over de zeehond: Caperucita heeft een rode kleur op haar hoofd en is daarom roodkapje genoemd. Zij komt al jaren in het Dollardgebied voor en krijgt daar elk jaar een pup. Caperucita heeft een favoriete plek in het gebied waar ze vaak slaapt. We updaten deze pagina zodra zij weer is gespot! 

WORDT VERVOLGD...