Elke twee weken in je mailbox.
Invalid Input

Zondag, 23 april 2017

Rond acht uur werd hij het Zeehondencentrum binnengebracht. Zelfs de kleinste rieten mand die we voor het vervoer van zeehonden gebruiken was nog te groot was voor hem.

Gijsje is een pup van de Gewone zeehond, hij woog amper 5 kilo en had nog een witte vacht. Deze pups hebben nog een witte vacht voor ze geboren worden, maar na de geboorte is die witte donsvacht meteen al weg. Dat Gijsje zijn witte vacht nog heeft betekent dat hij te vroeg geboren is. Daarnaast begint het geboorteseizoen van de Gewone zeehond pas aan het einde van de meimaand, dat hij nu al geboren is maakt het dubbel zo bijzonder.

Gijsje's navelstreng was nog heel vers, daardoor weten we dat hij nog geen 24 uur oud was toen hij binnengebracht werd. Hoogstwaarschijnlijk heeft hij zelfs zijn allereerste voeding pas van ons gekregen, verbazend hoe dit diertje de eerste uren van zijn leven overleefd heeft. Vooral als je bedenkt dat hij uit zee gevist is.

We denken dat hij geboren is op een zandplaat die bij hoog water onderloopt. Vermoedelijk kwam de geboorte ook voor zijn moeder te snel en heeft zij geen kans meer gezien een betere plaats te bereiken om haar pup ter wereld te brengen. Gijsje is kort na de geboorte in zee terechtgekomen waarbij hij zijn moeder is kwijtgeraakt, maar hij had het geluk opgemerkt te worden door een boot. De Ocean King van Vlieland Robbentochten zagen hem drijven, zij hebben hem aan uit het water gehaald. Op Vlieland konden wij hem van hen overnemen.

Aangekomen in het Zeehondencentrum is hij onderzocht en heeft hij voeding gekregen. Daarna is hij heel voorzichtig in een quarantaine-unit gelegd met handdoeken en een warme kruik. Nu is het afwachten of Gijsje goed door de nacht komt. Zeehondenverzorger Arnout is bij hem gebleven om hem gedurende de nacht te kunnen voeden.

Zeehondenpup Gijsje ligt in het mandje in Zeehondencentrum in Pieterburen

Zeehondenpup Gijsje ingewikkeld in een handdoek in Zeehondencentrum Pieterburen

Zeehondje Gijsje bij binnenkomst in het Zeehondencentrum in Pieterburen

< Terug naar dossier