Elke twee weken in je mailbox.
Invalid Input

×

Waarschuwing

The form #20 does not exist or it is not published.

Vrijdag, 11 november 2016

Het gaat goed met Harpie. Zo goed dat ze na het weekend gaat verhuizen naar het grootste bad van het Zeehondencentrum, het Golfbad. Ze zal vanaf maandag a.s. ook 24 uur per dag te volgen zijn via een webcam.

Precies een maand geleden werd ze bij ons opgevangen. Na enkele dagen strikte quarantaine en nu enkele weken in een groter bassin is ze goed aan het herstellen. Ze zal daarom worden verhuisd naar het grootste bassin wat het Zeehondencentrum kan bieden. Met haar lengte van 1.40 meter en gewicht van inmiddels ruim 70 kilo is dat ook wel nodig.

Bezoekers krijgen hiermee op twee manieren een prachtig schouwspel: in dit bad is “Harpie” zowel onder als boven water te zien. Daarnaast zal ze via een webcam te volgen zijn. Aangezien zadelrobben gewend zijn aan de uitgestrekte en stille ijsvlaktes van het Arctisch gebied zijn ze zeer stressgevoelig. Het Zeehondencentrum treft dan ook extra maatregelen om het dier rust te geven. Iedereen is welkom het dier te bekijken, maar wordt gevraagd rustig te blijven in de buurt van het bad.

Zadelrobben worden zo genoemd vanwege het kenmerkende donkere “zadel” op hun rug. Als jong worden zij compleet wit geboren en worden daarom  op grote schaal bejaagd in landen als Canada. Deze zadelrob is om onbekende reden uit koers geraakt. Vroeger kwam het vaker voor dat deze dieren de Noordzee bezochten. Op dit moment wordt er nog steeds gezocht naar een geschikte manier haar weer vrij te laten in een noordelijke zeestroming.

 

Zadelrob Harpie van dichtbij

Foto's: AnneMarie van der Wurf

HELP HARPIE GROEIEN!
Harpie zal 100 kilo aan moeten komen voordat ze weer vrijgelaten kan worden. Dat betekent dat ze heel veel vis gevoerd zal krijgen. Een enkele portie voor een Gewone zeehond kost ongeveer 5 euro, de porties van Harpie zijn twee keer zo groot. Wil je haar helpen en een of meer porties vis doneren? Elk bedrag, groot of klein, is heel erg welkom en zal worden gebruikt voor de voeding van Harpie.

<< Terug naar dossier

Het verhaal van Summer

Hoe kan een zadelrob zover van huis raken en wat is daar aan vooraf gegaan? Het verhaal van Summer vertelt wat er gebeurd kan zijn en geeft meer informatie over de zadelrob.

Lees verder